kuchnia polska

Pierogi z kapustą, pieczarkami i soczewicą

11:50

Późną nocą nalałam do kubka barszczu, wyrobiłam idealnie lepkie ciasto aż w dłoniach brakowało mi sił, przygotowałam idealny farsz. Delikatnie wyczuwalna soczewica, kwaśna kapusta, podsmażone pieczarki a do tego cała gama aromatycznych przypraw takich jak kumin, kolendra, majeranek. Po północy miałam ulepionych kilkadziesiąt przepysznych pierożków, które jedynie ugotowałam i schowałam do lodówki, by ciasto nie obeschło. Kolejnego dnia przesmażyłam na patelni i podałam ze smażoną cebulką i jarmużem. Zapachy, aromaty, ten smak... Właśnie w takich chwilach czuję, że zbliżają się Święta. Że ten czas jest magiczny, że noce przy lepieniu pierogów, wycinaniu pierniczków czy ich zdobieniu sprawią, że Święta staną się jeszcze piękniejsze. Ten czas, teraz, to moment na refleksję. Aby zatrzymać się, zastanowić, spojrzeć na wszystko z boku. Wykorzystajcie go dobrze. Mogę Wam zagwarantować, że lepienie pierogów świetnie wycisza i relaksuje. Wiecie już co robić :)

Składniki (na 20-30 pierogów):

Ciasto z olejem rzepakowym:
(Ciasto zawsze przygotowuję odmierzając dokładne ilości składników, niemal z precyzją farmaceuty, gdyż jedynie idealne proporcje składników spowoduję, ze nasze ciasto będzie idealnie gładkie, lepkie a przy tym nie będzie wymagało podsypywania mąką podczas wałkowania)
  • 220 gram mąki
  • 11 łyżek wrzątku
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 3/4 łyżeczki soli
Farsz:
  • 1/3 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 szklanka kapusty kiszonej (wcześniej należy ją obgotować przez godzinę w wodzie, odcedzić i posiekać)
  • 1 szklanka pokrojonych drobno pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • po 1/2 łyżeczki kuminu, majeranku, kolendry mielonej
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oleju do smażenia
Do podania:
  • garść jarmużu
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju do smażenia pierogów
Składniki na ciasto mieszam nożem a następnie wyrabiam dłonią około 10 minut na gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam na 30 minut.

Soczewicę gotuję w 1/2 szklanki wody, tak by była sypka. Na patelni rozgrzewam olej i smażę na nim drobno posiekany czosnek oraz cebulkę. Dodaję pokrojone pieczarki oraz przyprawy. Całość smażę na patelni przez kilka minut a następnie dodaję ugotowaną soczewicę i pokrojoną kapustę kiszoną. Duszę na niewielkim ogniu farsz przez 10-15 minut. Na koniec doprawiam solą, pieprzem i cukrem. Studzę farsz.

Ciasto na pierogi wałkuję bardzo cienko, niemal powinno być prześwitujące. Wykrawam kółka i nakładam farsz na środek każdego kółka. Zlepiam pierogi i układam je na desce w odpowiednich odstępach. Zanim zostaną ugotowane powinny pozostawać cały czas pod przykryciem, by nie obeschły. Po ulepieniu wszystkich pierogów gotuję je w dużym garnku przez 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiam pierogi i studzę. Tuż przed podaniem smażę na patelni z dodatkiem odrobiny oleju do zarumienienia wierzchu. Na osobnej patelni podsmażam posiekaną cebulkę z jarmużem, doprawiam odrobiną soli i pieprzu. Podsmażone pierogi podaję z cebulką.

Pierogi można mrozić, zarówno przed, jak i po ugotowaniu (najlepiej wcześniej ułożyć pierogi na desce w odpowiednich odstępach, umieścić w zamrażarce a następnie zmrożone pierogi możemy umieścić w jednym woreczku). Tym sposobem unikniemy sklejania się pierogów.

Smacznych Świąt życzy Klaudia!



Zobacz także

0 komentarze