Jarmuż

Focaccia z jarmużem, szynką parmeńską i suszonymi pomidorami

08:30

Pod koniec ubiegłego roku opatentowałam dla Was wspaniały przepis na idealne ciasto drożdżowe. Postanowiłam przygotować na nim pyszną focaccie czyli włoski placek drożdżowy, który stanowi bazę do pizzy. Dodatki to już Wasza inwencja twórcza. Ja postawiłam tym razem na jarmuż, szynkę parmeńską, suszone pomidory oraz anchois. Całość bardzo smaczna, idealnie z zewnątrz chrupiące ciasto a w środku delikatne, miękkie. Świetnie smakuje z oliwą z oliwek, z dobrym winem w gronie najbliższych. Polecam!

Składniki na najlepsze ciasto drożdżowe:
Przygotuj z połowy porcji!
  • 500 gram mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 gram świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 jajko
Dodatki:
  • 2-3 plastry szynki parmeńskiej
  • garść jarmużu
  • oliwa z oliwek
  • 2-3 suszone pomidorki
  • 2 fileciki anchois
  • szczypta soli i pieprzu
Najlepsze ciasto drożdżowe
W szklanym naczyniu wymieszać drożdże z cukrem i łyżką ciepłego mleka. Odstawić na 15-20 minut do podwojenia objętości. Dodać mąkę, sól, resztę ciepłego mleka, 1/4 szklanki oliwy, jajko i wymieszać łyżką ciasto do połączenia składników. Następnie należy wysmarować dłonie pozostałym olejem i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto należy wyrabiać 5-7 minut, następnie należy odstawić ciasto do wyrośnięcia na około godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość. Naczynie z ciastem należy przykryć lnianą, czystą ściereczką. Po podwojeniu objętości smarujemy dłonie olejem, wyciągamy ciasto z naczynia i delikatnie rozciągamy w dłoniach tworząc okrągły lub prostokątny placek w zależności od tego jaki kształt chcemy uzyskać. Ciasto smaruję oliwą z oliwek i nakładam dodatki: posiekane suszone pomidory, porwana na kawałki szynka parmeńska, posiekane drobno fileciki anchois oraz jarmuż. Całość posypuję solą oraz pieprzem. Odstawiam ciasto do wyrośnięcia na dodatkowe 20 minut. Następnie piekę focaccie w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15-18 minut, do zarumienienia. Podaję ciepłą od razu lub po schłodzeniu.

Smacznego, Klaudia.


Zobacz także

0 komentarze