Drób

Kasza gryczana smażona z jarmużem, awokado i kurczakiem

08:30

Proste, smaczne i szybkie do przygotowania danie w zaledwie kilkanaście minut. Idealnie sprawdzi się na lunch do pracy. Gotowany na prze kurczak, kasza gryczana, awokado, papryka i jarmuż. Same pyszności na talerzu!

Składniki (na 1 porcje):
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej (1/2 szklanki suchej kaszy)
  • 150 gram piersi z kurczaka
  • marynata do kurczaka: oregano, zioła prowansalskie, oliwa z oliwek, sól i pieprz, sok z cytryny
  • garść jarmużu
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 awokado
  • szczypta soli i pieprzu
  • cebula
  • czosnek
  • olej rzepakowy do smażenia
Składniki marynaty mieszam i umieszczam w niej kurczaka. Gotuję mięso na parze przez 10 minut. W tym czasie na patelni smażę posiekaną drobno cebulkę i czosnek. Dodaję jarmuż oraz pokrojoną paprykę i smażę całość 4-5 minut. Po tym czasie dodaję kaszę, podgrzewam i doprawiam szczyptą soli oraz pieprzu. Ugotowanego kurczaka oraz awokado kroję w kostkę i mieszam z kaszą. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Smacznego, Klaudia.

Zobacz także

0 komentarze