ZnajdĹş przepis

Bezglutenowe

Bezglutenowe placuszki kokosowe z musem rabarbarowo- truskawkowym

08:30



Smaczne i delikatne placuszki z mÄ…ki kokosowej z dodatkiem musu z pieczonego rabarbaru i truskawek. O dziwo. jest to jeden z przepisĂłw z mÄ…ki kokosowej, ktĂłry mogÄ™ uznać za udany, chociaĹĽ na co dzieĹ„ nie za bardzo za sobÄ… przepadamy. DĹ‚uĹĽszy czas w szafce czeka opakowanie mÄ…ki kokosowej. ktĂłry za kaĹĽdym razem kiedy planuje wykorzystać powoduje jedynie zakalec i moje nerwy. Cierpliwie jednak prĂłbowaĹ‚am dalej uczyć siÄ™ wypiekĂłw na bazie mÄ…ki kokosowej i udaĹ‚o siÄ™, po wielu prĂłbach zrobić doskonaĹ‚e placuszki kokosowe. Ciasta natomiast kolejny raz nie odwaĹĽyĹ‚abym siÄ™ upiec, aczkolwiek kto wie- wszystko przede mnÄ…. 

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 jaja
  • 40 gram mÄ…ki kokosowej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 Ĺ‚yĹĽeczki proszku do pieczenia
  • 1 Ĺ‚yĹĽeczka ekstraktu z wanilii 
  • olej rzepakowy do smaĹĽenia 
Mus rabarbarowo - truskawkowy:
  • 1 lg rabarbaru
  • 1 kg truskawek 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • ekstrakt z wanilii 
Rabarbar i truskawki myjÄ™, osuszam. ZasypujÄ™ cukrem, mieszam z ekstraktem z wanilii i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. PiekÄ™ godzinÄ™, nastÄ™pnie miksujÄ™ na mus i przecieram przez sito. 

Jajka mieszam z mÄ…kÄ… kokosowÄ…, mlekiem, proszkiem do pieczenia i ekstraktem z wanilii. Na rozgrzanej patelni i nagrzanym tĹ‚uszczu smaĹĽÄ™ niewielkie placuszki po minucie z kaĹĽdej strony. UsmaĹĽone przekĹ‚adam na talerz wyĹ‚oĹĽony rÄ™cznikiem papierowym. PorcjÄ™ placuszkĂłw podajÄ™ z musem i kilkoma Ĺ›wieĹĽymi truskawkami. 

Smacznego, Klaudia!



Zobacz takĹĽe

10 komentarze

  1. Pięknie wyglądają :) Duży plus za mąkę kokosową, bardzo lubię jej dodatek w takich daniach :) cudne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest coś dla mnie. Nie jem glutenu od 3 mc i bardzo dobrze się czuję. Będę musiał się skusić na Twoje placuszki. Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zastąpię mleko zwykłe kokosowym i je zrobię. Ostatnio debiutowała u mnie z sukcesem mąka kokosowa i szukam przepisów z jej udziałem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Po prostu maka kokosowa wymaga dużej ilości jajek - coś przecież musi "zlepić" ją w formę ciasta.Poza tym mąka kokosowa musi być przesiana bo się "zbryla". Przeciętnie na 3/4 szklanki maki kokosowej potrzeba 6 jajek i wtedy nie ma zakalca, nawet w chlebie.
    Ja ostatnio trenuję różne bezglutenowce z mąką konopną. Na razie wymodziłam racuszki.
    Miłego;)

    OdpowiedzUsuń
  5. w weekend będę próbować <3

    OdpowiedzUsuń