Na słodko

Bezglutenowe placuszki kokosowe z musem rabarbarowo- truskawkowym

08:30



Smaczne i delikatne placuszki z mąki kokosowej z dodatkiem musu z pieczonego rabarbaru i truskawek. O dziwo. jest to jeden z przepisów z mąki kokosowej, który mogę uznać za udany, chociaż na co dzień nie za bardzo za sobą przepadamy. Dłuższy czas w szafce czeka opakowanie mąki kokosowej. który za każdym razem kiedy planuje wykorzystać powoduje jedynie zakalec i moje nerwy. Cierpliwie jednak próbowałam dalej uczyć się wypieków na bazie mąki kokosowej i udało się, po wielu próbach zrobić doskonałe placuszki kokosowe. Ciasta natomiast kolejny raz nie odważyłabym się upiec, aczkolwiek kto wie- wszystko przede mną. 

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 jaja
  • 40 gram mąki kokosowej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • olej rzepakowy do smażenia 
Mus rabarbarowo - truskawkowy:
  • 1 lg rabarbaru
  • 1 kg truskawek 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • ekstrakt z wanilii 
Rabarbar i truskawki myję, osuszam. Zasypuję cukrem, mieszam z ekstraktem z wanilii i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Piekę godzinę, następnie miksuję na mus i przecieram przez sito. 

Jajka mieszam z mąką kokosową, mlekiem, proszkiem do pieczenia i ekstraktem z wanilii. Na rozgrzanej patelni i nagrzanym tłuszczu smażę niewielkie placuszki po minucie z każdej strony. Usmażone przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Porcję placuszków podaję z musem i kilkoma świeżymi truskawkami. 

Smacznego, Klaudia!



Zobacz także

10 komentarze

  1. Pięknie wyglądają :) Duży plus za mąkę kokosową, bardzo lubię jej dodatek w takich daniach :) cudne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest coś dla mnie. Nie jem glutenu od 3 mc i bardzo dobrze się czuję. Będę musiał się skusić na Twoje placuszki. Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co skłoniło Cię do rezygnacji z glutenu? :)

      Usuń
  3. Zastąpię mleko zwykłe kokosowym i je zrobię. Ostatnio debiutowała u mnie z sukcesem mąka kokosowa i szukam przepisów z jej udziałem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Po prostu maka kokosowa wymaga dużej ilości jajek - coś przecież musi "zlepić" ją w formę ciasta.Poza tym mąka kokosowa musi być przesiana bo się "zbryla". Przeciętnie na 3/4 szklanki maki kokosowej potrzeba 6 jajek i wtedy nie ma zakalca, nawet w chlebie.
    Ja ostatnio trenuję różne bezglutenowce z mąką konopną. Na razie wymodziłam racuszki.
    Miłego;)

    OdpowiedzUsuń
  5. w weekend będę próbować <3

    OdpowiedzUsuń