Przepyszne ciasto gryczane, które upiekłam specjalnie na zajęcia na mojej uczelni. Wilgotne, lekki i bezglutenowe. Smakuje wyśmienicie. Jak na ciasto z mąki bezglutenowej wyszło doprawdy przesmaczne!
Składniki (na blachę 25 cm x 25 cm)
- 1 i 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1/ i 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 3 jajka
- 2 łyżki kwaśnych powideł
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
- kilogram truskawek
- cukier puder do dekoracji
Jajka, olej, powidła i mleko mieszam. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cynamon, cukier i sól mieszam w drugiej misce. Składniki mokre dodaję do suchych i mieszam krótko ale dokładnie. Ciasto przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Truskawki myję, kroję na pół i układam na wierzchu ciasta. Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 65- 70 minut, do suchego patyczka. Ciasto studzę w formie i posypuję cukrem pudrem.
Smacznego, Klaudia.
Pysznie wygląda to ciasto!
OdpowiedzUsuńCieszy mnie to niezmiernie :)
UsuńWygląda pysznie, ale nie pomyślałabym, że trzeba dodać aż tyle oleju.
OdpowiedzUsuńNiestety, mąka bezglutenowa ma to do siebie, że jest strasznie sucha i wchłania więcej płynów a taka ilość oleju powoduje, że wypiek jest wilgotny i smaczny. :)
UsuńPozdrawiam
Ja dzisiaj popełniłam ten przepis jednak go trochę zmodyfikowałam 😉zamiast cukru dałam miód rzepakowy cztery łyżki jednak nie obylbbez małego doslodzena stewią dodałam kardamonu cynamonu i pomieszkał maki w równych proporcjach gryczana owsiana kukurydziana i ryżowa dodałam dwa banany zmiksowane z olejem jajkami kakao i odrobina mleka bez laktozy wymieszałam skladniki mokre i suche dodałam truskawki zobaczymy co z tego wyjdzie ☺️😉
OdpowiedzUsuńWow! Przeciekawa modyfikacja mojego przepisu. Super, że zinterpretowałaś go po swojemu i stał się dla Ciebie inspiracją- o to chodzi. Jak wyszło? :)
Usuń