Przepyszne ciasto gryczane, które upiekłam specjalnie na zajęcia na mojej uczelni. Wilgotne, lekki i bezglutenowe. Smakuje wyśmienicie. Jak na ciasto z mąki bezglutenowej wyszło doprawdy przesmaczne!

Składniki (na blachę 25 cm x 25 cm)

  • 1 i 1/2 szklanki mąki gryczanej 
  • 1/ i 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kwaśnych powideł 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru 
  • szczypta cynamonu 
  • szczypta soli 
  • kilogram truskawek 
  • cukier puder do dekoracji 
Jajka, olej, powidła i mleko mieszam. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cynamon, cukier i sól mieszam w drugiej misce. Składniki mokre dodaję do suchych i mieszam krótko ale dokładnie. Ciasto przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Truskawki myję, kroję na pół i układam na wierzchu ciasta. Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 65- 70 minut, do suchego patyczka. Ciasto studzę w formie i posypuję cukrem pudrem. 

Smacznego, Klaudia.







6 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie, ale nie pomyślałabym, że trzeba dodać aż tyle oleju.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, mąka bezglutenowa ma to do siebie, że jest strasznie sucha i wchłania więcej płynów a taka ilość oleju powoduje, że wypiek jest wilgotny i smaczny. :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Ja dzisiaj popełniłam ten przepis jednak go trochę zmodyfikowałam 😉zamiast cukru dałam miód rzepakowy cztery łyżki jednak nie obylbbez małego doslodzena stewią dodałam kardamonu cynamonu i pomieszkał maki w równych proporcjach gryczana owsiana kukurydziana i ryżowa dodałam dwa banany zmiksowane z olejem jajkami kakao i odrobina mleka bez laktozy wymieszałam skladniki mokre i suche dodałam truskawki zobaczymy co z tego wyjdzie ☺️😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wow! Przeciekawa modyfikacja mojego przepisu. Super, że zinterpretowałaś go po swojemu i stał się dla Ciebie inspiracją- o to chodzi. Jak wyszło? :)

      Usuń