09:00
Sałatka szparag/ jajko w koszulce/ botwina/ feta/ suszone pomidory/ orzechy laskowe i cytrynowy dressing
Jestem największa fanką sałatek wszelkich. Uwielbiam jeść je na śniadanie, uwielbiam na kolację i kocham jeść sałatki na obiad. Właściwie dobrych sałatek mi nigdy dość, szczególnie latem. W sałatce, jak zdążyliście zauważyć, niezbędnym dodatkiem wiosną są mi szparagi i jajko w koszulce. Reszta to już inwencja twórcza i zawartość lodówki. Warzywa upolowane w warzywniku mamy i babci smakują niesamowicie w takich sałatkach. Dziękuję Wam kochane. Szpinak prosto z grządek, rzodkiewki idealnie szczypiące w język czy botwinka młoda smakują zdecydowanie lepiej, kiedy przywiozę je ze wsi od rodziny. Strasznie doceniam to, że mam taką możliwość jeść żywność niemalże BIO wprost z warzywnika mojej rodzinki żyjąc na co dzień w Wielkim Mieście.
Składniki na 1 porcję:
- garść świeżego, młodego szpinaku
- kilka listków botwiny
- 2-3 rzodkiewki
- garść orzechów laskowych
- 1 jajo
- 2 suszone pomidory
- kawałek sera feta
- 5-6 główek szparag zielonych
- kilka plastrów ogórka zielonego
- cytrynowy dressing: sok z ćwiartki cytryny, 1 łyżka oleju z orzechów laskowych, 1 łyżka syropu klonowego, sól i pieprz
W dużym garnku gotuję wodę, dodaję ocet. Jajko wbijam do miseczki. Dużą łyżką tworzę wir w garnku i w sam środek wiru wlewam jajko. Gotuję 1-1,5 minuty na średnim ogniu. Wyławiam łyżką cedzakową ugotowane jajko w koszulce i ostrożnie przekładam na talerz.
Warzywa myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Główki szparag blanszuje, przelewam na sicie wrzątkiem a następnie zimną wodą. Doprawiam szczyptą soli i pieprzu kroję wzdłuż na pół. Rzodkiewki kroję w plastry, ogórka w plastry. Orzechy siekam. Fetę kruszę, suszone pomidory kroję w paski. Składniki mieszam. Podaję z ugotowanym jajkiem w koszulce. Składniki dressingu dokładnie mieszam, przygotowanym sosem polewam sałatkę.
Smacznego, Klaudia!
U Ciebie jak zwykle, czeka na mnie coś specjalnego. Kocham, szparagi więc z wielką ochotą spróbuję :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMangopapaja słynie ze specjalnych przepisów :) polecam wypróbować :)
UsuńTakie jajo najbardziej lubię a jeszcze w takim pięknym i kolorowym towarzystwie wygląda super! :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że sałatka Ci się podoba! :)
Usuńpowiem ci że ta sałatka samymi kolorami przyciąga, tak pięknie, zielono na talerzu i jajko w mojej ulubionej wersji...mniam
OdpowiedzUsuńUwielbiam kiedy jedzenie zachęca już wyglądem! :)
Usuńfantastyczna sałatka!
OdpowiedzUsuńurok tkwi w prostocie, zawsze to powtarzam :) a Twoja sałatka jest bardzo prosta, ale jakże pyszna :)
oj tak, to prawda :)
UsuńPięknie się prezentuje. Wygląda energetycznie, tyle tsm zdrowych rzeczy.Dla mnie to idealne danie na śniadanie.... lubię tak rozpocząć dzień. Brawo
OdpowiedzUsuńOjeej, dziękuję za tyle miłych słów :)
UsuńJa też jestem wielką fanką sałatek :) Twoja wygląda bardzo świeżo, a dodatek jajka w koszulce mnie zachwycił, bo uwielbiam jajka w tej formie :)
OdpowiedzUsuńJa zawsze dodaję jajko w koszulce, to moja ulubiona forma :)
UsuńPrezentuje się bardzo zachęcająco! A do tego jeszcze jest z pewnością smaczna. Czego chcieć więcej :)
OdpowiedzUsuńPełnia szczęścia na jednym talerzu :)
UsuńPołączenie szparagów z jajkiem to jedno z moich ulubionych zwłaszcza wczesną wiosną. Świetna sałatka! Koniecznie do odtworzenia we własnej kuchni.
OdpowiedzUsuńDaj znać czy smakowała po wypróbowaniu :)
Usuń