Smaczna, lekka i delikatna sałatka na bazie komosy ryżowej, szparag zielonych, suszonych pomidorów, żółtej papryki i garści ziół. Pełen zdrowia posiłek świetnie nadający się na wynos do pracy.
Składniki (4 średnie porcje):
- 1 szklanka komosy ryżowej
- 1 żółta papryka
- 10 suszonych pomidorów
- pęczek zielonych szparag
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- garść posiekanej natki pietruszki
- garść posiekanej bazylii
- garść posiekanej dymki
- sok z limonki
- 3 łyżki oleju lnianego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Jedną szklankę komosy gotuję w dwóch szklankach wody do momentu wchłonięcia całego płynu. Na oliwie z oliwek podsmażam szalotkę i czosnek. Po chwili dodaję posiekane drobno szparagi i całość smażę 4-5 minut. Paprykę i suszone pomidory kroję w bardzo drobną kostkę. Zioła drobno siekam. W dużej misce mieszam podsmażone składniki, ugotowaną kaszę, posiekane zioła i pokrojone drobno warzywa. Doprawiam solą, pieprzem, olejem lnianym i sokiem z limonki. Chłodzę kilka godzin w lodówce. Podaję.
Smacznego, Klaudia.
już wiem do czego wykorzystam szparagi! zostaję na dłużej :)
OdpowiedzUsuńCieszę się! Życzę dalszych inspiracji :)
UsuńUwielbiam komosę i to z każdego rodzaju. Świetny pomysł na wykorzystanie jej w sałatce. Do tego szparagi które kocham. Genialne połączenie. Koniecznie muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńMusisz, musisz :)
UsuńSzparagi! Muszę ich w końcu spróbować i to najlepiej w sałatce ;)
OdpowiedzUsuńPolecam właśnie tą powyżej :)
UsuńJaka piękna sałatka! Uwielbiam komosę ryżową dlatego z chęcią skorzystam z przepisu.
OdpowiedzUsuńKoniecznie daj znać jak Ci wyszła :)
Usuń