Składniki (na 2 porcje):
- 1 szklanka makaronu drobnego
- 10 zielonych szparag
- łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz, bazylia suszona
- 2 garście świeżego szpinaku
- 250 gram piersi kurczaka
Beszamel:
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1/2 litra mleka
- sól, biały pieprz i szczypta gałki muszkatołowej
W garnku rozpuszczam masło, dodaję mąkę i smażę całość chwilę. Dodaję 1/3 podanej ilości mleka i gotuję sos na małym ogniu do zgęstnienia. Następnie dodaję kolejną część mleka i gotuję do zgęstnienia. Postępuję tak do momentu wykorzystania całej ilości mleka. Sos powinien być gęsty i bez grudek. Na koniec doprawiam go szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem.
Makaron gotuję w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Szparagom odrywam drewniałe końce i kroję drobniej. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej szparagi 2 minuty. Pierś kurczaka kroję w kostkę. Szpinak myję. W misce mieszam ugotowany makaron, podsmażone szparagi, szpinak i pierś kurczaka. Całość solidnie doprawiam solą, pieprzem i bazylią. Składniki przekładam do naczynia żaroodpornego i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zapiekankę piekę przez 35- 40 minut. Podaję od razu.
Smacznego, Klaudia!
Już wiem jak wykorzystam swoje szparagi... mniam
OdpowiedzUsuńDobrych pomysłów nigdy dość :)
Usuń