Prosta, smaczna i wiosenna pasta kanapkowa na bazie fasoli azuki, mrożonego groszku, pasty tahini i natki pietruszki. Z racji tego, że chleba nie jadam, upiekłam do niej wytrawne gofry bezglutenowe z mąki ciecierzycowej, którą są jeszcze prostsze do wykonania niż pasta! Pierwszy chyba raz po przygotowaniu pasty byłam w stanie jeść ją łyżką prosto z kielicha blendera. Smakuje przepysznie i wygląda wiosennie.
Składniki na pastę:
Składniki na pastę:
- 1 szklanka suchej, zielonej fasoli azuki
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 2 łyżki pasty tahini
- pęczek natki pietruszki
- 3-4 łyżki oleju sezamowego
- szczypta soli i pieprzu
Składniki na gofry (4 sztuki):
- 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
- 1 jajko
- szczypta bazylii suszonej
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- szczypta soli
- 3-4 łyżki ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Gofry - składniki mieszam, odstawiam na kilka minut. Jeśli jest taka konieczność dodaję do ciasta więcej wody- mąki bezglutenowe chłoną więcej płynów. Piekę gofry w nagrzanej gofrownicy 3-4 minuty każdy.
Suchą fasolę moczę w wodzie przez noc. Następnie płuczę na sicie, zalewam dużą ilością wody i gotuję do miękkości, co zajmuje około godzinę. Do ugotowanej fasoli wrzucam groszek mrożony i od razu ściągam z ogni po czym odcedzam składniki na sicie. Studzę fasolę i groszek a następnie miksuję z pastą tahini, natką pietruszki, olejem sezamowym i kilkoma łyżkami wody do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiam pastę solą i pieprzem. Gotową pastę przechowuje 3-4 dni w lodówce. Podaję z pieczywem, goframi, naleśnikami lub słupkami warzyw.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy