Smaczne i delikatne placuszki z mąki kokosowej z dodatkiem musu z pieczonego rabarbaru i truskawek. O dziwo. jest to jeden z przepisów z mąki kokosowej, który mogę uznać za udany, chociaż na co dzień nie za bardzo za sobą przepadamy. Dłuższy czas w szafce czeka opakowanie mąki kokosowej. który za każdym razem kiedy planuje wykorzystać powoduje jedynie zakalec i moje nerwy. Cierpliwie jednak próbowałam dalej uczyć się wypieków na bazie mąki kokosowej i udało się, po wielu próbach zrobić doskonałe placuszki kokosowe. Ciasta natomiast kolejny raz nie odważyłabym się upiec, aczkolwiek kto wie- wszystko przede mną.
Składniki (na 2 porcje):
- 2 jaja
- 40 gram mąki kokosowej
- 1 szklanka mleka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- olej rzepakowy do smażenia
Mus rabarbarowo - truskawkowy:
- 1 lg rabarbaru
- 1 kg truskawek
- 1/2 szklanki cukru
- ekstrakt z wanilii
Rabarbar i truskawki myję, osuszam. Zasypuję cukrem, mieszam z ekstraktem z wanilii i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Piekę godzinę, następnie miksuję na mus i przecieram przez sito.
Jajka mieszam z mąką kokosową, mlekiem, proszkiem do pieczenia i ekstraktem z wanilii. Na rozgrzanej patelni i nagrzanym tłuszczu smażę niewielkie placuszki po minucie z każdej strony. Usmażone przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Porcję placuszków podaję z musem i kilkoma świeżymi truskawkami.
Smacznego, Klaudia!
Pięknie wyglądają :) Duży plus za mąkę kokosową, bardzo lubię jej dodatek w takich daniach :) cudne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTo jest coś dla mnie. Nie jem glutenu od 3 mc i bardzo dobrze się czuję. Będę musiał się skusić na Twoje placuszki. Wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńCo skłoniło Cię do rezygnacji z glutenu? :)
UsuńZastąpię mleko zwykłe kokosowym i je zrobię. Ostatnio debiutowała u mnie z sukcesem mąka kokosowa i szukam przepisów z jej udziałem.
OdpowiedzUsuńKoniecznie, zrób je :)
UsuńPo prostu maka kokosowa wymaga dużej ilości jajek - coś przecież musi "zlepić" ją w formę ciasta.Poza tym mąka kokosowa musi być przesiana bo się "zbryla". Przeciętnie na 3/4 szklanki maki kokosowej potrzeba 6 jajek i wtedy nie ma zakalca, nawet w chlebie.
OdpowiedzUsuńJa ostatnio trenuję różne bezglutenowce z mąką konopną. Na razie wymodziłam racuszki.
Miłego;)
Będę trenowała dalej :)
Usuńw weekend będę próbować <3
OdpowiedzUsuńKoniecznie! :)
Usuń