To są jedne z tych sałatek, które do pracy lubię zabierać najbardziej. Sezonowe warzywa, ulubiona kasza, odrobina sera i multum przypraw. Nie wiem czy jest ktoś komu mogłaby ona nie zasmakować. Smaczniejszego połączenia nie znam!
Składniki (na 2 - 3 porcje):
- 1/2 suchej szklanki bulgur
- 1/2 pęczka szparag zielonych
- 1/2 pęczka botwiny
- 50 gram sera feta
- 2 łyżki uprażonych płatków migdałów
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz, kolendra mielona i zioła
Kaszę bulgur gotuję w jednej szklance wody do momentu wchłonięcia całego płynu. Na maśle smażę posiekane drobno szparagi o botwinę - bez liści. Doprawiam solą, pieprzem i kolendrą oraz ziołami zawartość patelni. Ugotowaną kaszę mieszam z podsmażonymi składnikami, pokruszonym serem feta i posiekanymi liśćmi botwiny oraz uprażonymi migdałami. Doprawiam solą, pieprzem i ziołami jeśli jest taka konieczność. Schładzam lub podaję od razu.
Smacznego, Klaudia!
Brak komentarzy