To są jedne z tych sałatek, które do pracy lubię zabierać najbardziej. Sezonowe warzywa, ulubiona kasza, odrobina sera i multum przypraw. Nie wiem czy jest ktoś komu mogłaby ona nie zasmakować. Smaczniejszego połączenia nie znam! 

Składniki (na 2 - 3 porcje):
  • 1/2 suchej szklanki bulgur
  • 1/2 pęczka szparag zielonych 
  • 1/2 pęczka botwiny 
  • 50 gram sera feta
  • 2 łyżki uprażonych płatków migdałów 
  • 1 łyżka masła 
  • sól, pieprz, kolendra mielona i zioła 
Kaszę bulgur gotuję w jednej szklance wody do momentu wchłonięcia całego płynu. Na maśle smażę posiekane drobno szparagi o botwinę - bez liści. Doprawiam solą, pieprzem i kolendrą oraz ziołami zawartość patelni. Ugotowaną kaszę mieszam z podsmażonymi składnikami, pokruszonym serem feta i posiekanymi liśćmi botwiny oraz uprażonymi migdałami. Doprawiam solą, pieprzem i ziołami jeśli jest taka konieczność. Schładzam lub podaję od razu. 

Smacznego, Klaudia!



Brak komentarzy