09:30
Śniadaniowe batony z płatków kukurydzianych, żurawiny, goji, chia i płatków migdałów - pełne zdrowia!
Płatki kukurydziane to śniadanie, które szczególnie kojarzy mi się z okresem dzieciństwa. Będąc w podstawówce każdego ranka mama podawała mi płatki kukurydziane z mlekiem. Nie jestem przekonana czy jest to moje najlepsze wspomnienie, później przez dług czas miałam wstręt do śniadań w ogóle. Teraz, od kiedy jestem dietetyczką i świadomą osobą, śniadanie to dla mnie podstawa każdego dnia. Smakuje szczególnie kiedy mam okazję jeść je u boku najbliższych mi osób. Takie batony to doskonały pomysł na śniadanie proste i szybkie. Najlepiej smakują podane z truskawkowym koktajlem. Przetestowane! Batony świetnie nadają się również na wynos.
Składniki (na 6 batonów):
- 2 szklanki płatków kukurydzianych #Lubella kakao i miód
- garść suszonej żurawiny
- garść jagód goji
- 1/3 szklanki migdałów w płatkach
- 2 łyżki nasion chia
- 50 gram oleju kokosowego
- 2 łyżki miodu
- 50 gram czekolady deserowej
- szczypta mielonego kardamonu
Olej kokosowy rozpuszczam z miodem i czekoladą. Płatki kukurydziane miksuję na pył lub traktuję tłuczkiem. Mieszam zmiksowane płatki, żurawinę, jagody, migdały, chia i kardamon. Dodaję rozpuszczone składniki i całość dokładnie mieszam do połączenia. Prostokątne naczynie wykładam folią spożywczą. Przygotowaną masę przekładam do naczynia i delikatnie ugniatam. Przygotowaną masę umieszczam w lodówce na całą noc. Kolejnego dnia wyciągam naczynie z zawartością z lodówki i kroję na prostokąty. Podaję od razu lub przechowuję w lodówce.
Smacznego, Klaudia!
Brak komentarzy