Pyszna propozycja na delikatny obiad ze szparagami. Zapieczone płaty makaronu lasagne z dodatkiem sera mozzarella, blanszowanym groszkiem i szparagi oraz z delikatnym sosem beszamelowym. Danie jest proste a jego wykonanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut.
Składniki (na 2 porcje):
- 8 płatów makaronu lasagne
- 50 gram sera mozzarella
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 1/2 pęczka szparag zielonych
- sól, pieprz,
- 2 szklanki beszamelu*
*Beszamel:
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1/2 litra mleka
- sól, biały pieprz i szczypta gałki muszkatołowej
W garnku rozpuszczam masło, dodaję mąkę i smażę całość chwilę. Dodaję 1/3 podanej ilości mleka i gotuję sos na małym ogniu do zgęstnienia. Następnie dodaję kolejną część mleka i gotuję do zgęstnienia. Postępuję tak do momentu wykorzystania całej ilości mleka. Sos powinien być gęsty i bez grudek. Na koniec doprawiam go szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem.
Szparagom odrywam zdrewniałe końce i kroję na mniejsze kawałki. Makaron gotuję we wrzątku przez 5 minut, na ostatnią minutę gotowania do tego samego garnka wrzucam mrożony groszek i szparagi. Wszystkie składniki odcedzam na sicie. W plastry makaronu zawijam pokrojone szparagi, groszek i kawałek sera mozzarella. Tak przygotowany makaron układam w naczyniu żaroodpornym. Całość zalewam beszamelem, przykrywam pozostałym serem i zapiekam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Do zarumienienia. Podaję ciepły makaron, zaraz po upieczeniu.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy