Na słodko

Salsa z truskawek i mięty oraz poziomki z kremem jogurtowym i sosem czekoladowym w miseczce z płatków kukurydzianych. Śniadanie idealne!

09:43




Wyzwanie w konkursie #Lubella było doskonałą okazją aby przetestować ich nowe płatki kukurydziane z miodem i kakao. Płatki śniadaniowe kojarzą nam się jedzone z mlekiem. A gdyby tak śniadanie było nieco inne.. a płatki stały się kruchą, jadalną miseczką w której można podać owoce i jogurt? Prawda, że to cudowna alternatywa dla standardowych dań z płatków? Sezon na truskawki trwa a zatem trzeba wykorzystać go w pełni. Postanowiłam w kruchej miseczce z płatków kukurydzianych podać salsę z truskawek i mięty razem z kremem jogurtowym. Jak wykonać taki krem? Dzień wcześniej na sito wyłożone gazą wlej jogurt i odstaw na noc do lodówki. Kolejnego dnia wymieszaj z ziarenkami wanilii i gotowe! Aby śniadanie było jeszcze bardziej odświętne postanowiłam uwieńczyć całość poziomkami i polewą czekoladową. Istna to rozpusta ale w gronie najbliższych takie posiłki smakują cudownie! W końcu śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, zatem uczcijmy go doskonałym pomysłem na idealne danie! 

Składniki (na 2 porcje):

Kruchy spód:

  • 1 i 1/2 szklanki płatków kukurydzianych Lubella kakao i miód
  • 1 łyżka miodu 
  • 2 łyżki masła 
  • 2 kostki czekolady deserowej 
Nadzienie:
  • 1 kg truskawek 
  • garść świeżej mięty
  • sok z cytryny 
  • łyżka miodu 
  • 150 gram jogurtu naturalnego 
  • 1/2 laski wanilii 
  • garść poziomek 
Sos czekoladowy:
  • 1 łyżka kakao 
  • 2 łyżki masła 
  • 1/3 szklanki mleka 
  • 1 łyżka miodu 
Płatki traktuję poważnie tłuczkiem, bo maksymalnego ich rozdrobnienia. W garnku rozpuszczam masło, czekoladę i miód. Mieszam z potłuczonymi płatkami. Dno niewielkich tartaletek wylepiam przygotowanym kruchym spodem, przygniatam tłuczkiem lub czymś ciężkim i odstawiam do lodówki na noc, tak by spód był twardy do śniadania. Gęste sito wykładam gazą. Sito wyłożone gazą umieszczam w misce. Do sita wlewam jogurt i odstawiam na całą noc, 
Truskawki kroję w drobną kostkę. Jeszcze drobniej siekam miętę. Miętę, truskawki mieszam z sokiem z cytryny i miodem. Gęsty jogurt mieszam z ziarenkami wanilii. Składniki na sos umieszczam w garnku i podgrzewam do momentu połączenia wszystkich składników.
Składam całość. Wyciągam z lodówki przygotowaną dzień wcześniej miseczkę z płatków kukurydzianych. Na jej dno nakładam krem jogurtowy. Wierzch dekoruję salsą truskawkową i poziomkami. Całość polewam sosem czekoladowym. Podaję od razu lub po ponownym schłodzeniu. 

Smacznego, Klaudia!







Zobacz także

2 komentarze

  1. Chyba wolałabym ten rarytas na deser :-) Świetne połączenie smaków :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ee tam, płatki kukurydziane, jogurt naturalny i owoce świetnie nadają się też na śniadanie :)

      Usuń