Alkohole

Szaszłyki. Pierwsza wersja z łososiem, druga z kurczakiem. I pyszny dip do tego. I drink.

14:49



Uwielbiam ten czas kiedy mogę usiąść z przyjaciółmi na świeżym powietrzu, przy wielkim stole i rozkoszować się smakiem grillowanych potraw. To taki beztroski czas dla każdego z nas. Kilka lat temu moja mama wymyśliła szaszłyki z łososiem. Od tej pory nieustannie pojawiają się na naszym stole podczas grillowania. Inną wersją- dla tych, którzy mniej przepadają za łososiem lub dla naszych kochanych mięsożerców, wersja z kurczakiem. Równie pyszna. Pragnę podzielić się z Wami moimi pomysłami na grilla, stąd powstaje kolejna, nowa zakładka- grill. 

Wersja pierwsza- szaszłyki z łososiem 
Składniki:
  • 250 gram łososia 
  • po pół papryki: czerwonej, zielonej, żółtej 
  • 100 gram pieczarek- umytych, osuszonych, przekrojonych na pół
  • dwie cebule czerwone
  • oregano, pieprz cytrynowy, sól
  • skórka z cytryny
Łososia kroimy w dużą kostkę. Papryki również kroimy w sporą kostkę. Cebulę na ćwiartki a pieczarki na pół. Nadziewamy na patyczki do szaszłyków kolejno: cebula, łosoś, papryka, pieczarka... i tak do wykorzystania składników. Na końcu doprawiamy oregano, solą i pieprzem cytrynowym, skórką z cytryny. Grillujemy krótko. Po 3-4 minuty z każdej strony by nie wysuszyć łososia. 



Wersja druga- szaszłyki z kurczakiem
Kurczaka wcześniej marynujemy w marynacie z: dwóch łyżek jogurtu greckiego, garść posiekanej świeżej mięty, odrobina świeżej bazylii, sól i pieprz oraz wyciśnięty ząbek czosnku.Kurczak powinien marynować się minimum 20 minut. 
Składniki:
  • 400 gram marynowanego kurczaka, pokrojonego w dużą kostkę
  • po pół papryki: czerwonej, zielonej, żółtej
  • dwie cebule czerwone
  • 150 gram pieczarek- umytych, osuszonych, przekrojonych na pół
  • sól, pieprz
Warzywa kroimy tak samo jak wcześniej. Nadziewamy na patyczki również w tej samej kolejności: cebula, marynowany kurczak, papryka, pieczarka... na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Grillujemy po 8-9 minut z każdej strony, tak długo aż kurczak nie będzie surowy. 




Czas na dip
Składniki:
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • kilka listków świeżej mięty i bazylii
  • dwie krople sosu cajun 
Miętę i bazylię drobno siekamy. Mieszamy z majonezem, ketchupem i sosem cajun. Gotowe


A teraz drink!
  • dwa kieliszki Martini Rosso
  • dwa kieliszki Sprite (lub więcej)
  • oliwka





Zobacz także

0 komentarze