Smaczny i korzystny dla naszego zdrowia chlebek bananowy z dodatkiem daktyli, orzechów laskowych i żurawiny. Prosty w wykonaniu i bez dodatku cukru oraz innych substancji słodzących.

Składniki:
  • 1 torebka herbaty zielonej (lub 1 łyżeczka suszu) + 100 ml wrzątku
  • 50 gram daktyli
  • 50 gram orzechów włoskich
  • 50 gram żurawiny suszonej
  • 150 gram mąki orkiszowej
  • 50 gram mąki żytniej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 banany dojrzałe
  • 2 duże jajka
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • do podania: gruszki, banany, syrop daktylowy, szczypta cynamonu
Herbatę zalewam wrzącą wodą i odstawiam. Przecedzam przez sitko i dodaję do niej posiekane daktyle. Odstawiam na 5-10 minut. Następnie w malakserze miksuję daktyle z herbatą, jajka, banany i oliwę z oliwek. W misce mieszam mąki, proszek do pieczenia, orzechy i żurawinę. Dodaję mokre składniki i całość krótko i dokładnie mieszam. Chlebek przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia (tzw. forma keksowa o długości 20 cm x 10 cm) i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piekę przez 55 minut, do suchego patyczka. Chlebek bananowy studzę na kratce.

Kromkę chlebka bananowego grilluję na suchej patelni razek z kawałkiem gruszki i połową banana. Całość polewam odrobiną syropu daktylowego i posypuję szczyptą cynamonu.

Smacznego, Klaudia.




Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym:
Serdecznie zapraszam!

2 komentarze:

  1. Proste i przepyszne. Na pewno zagości na stałe w moim repertuarze :) dzieki za ten przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! Jest mi bardzo miło.
      Pozdrawiam :)

      Usuń