Wielki Czwartek. Tak na dobrą sprawę w domach trwa już Świąteczna gorączka i krzątanina. Co przygotować? Barszcz biały, żurek czy zupę chrzanową? Pieczeń rzymską, roladę szpinakową czy domową wędlinę? Jajka z majonezem, nadziewane pieczarkami czy może coś bardziej udziwnionego? Moje Świąteczne menu zaczyna się kreować już na kilka tygodni przed Świętami by uniknąć przedświątecznego braku pomysłu z powodu nadmiaru pomysłów. Jeśli natomiast nie macie jeszcze planów na mazurka to właśnie przed oczami macie najlepszy przepis na niego! Ja zakochałam się od pierwszego kęsa. Delikatnie kwaśna konfitura w połączeniu z kremem z masła orzechowego, granatem i chrupiącymi płatkami migdałów to idealnie komponujące się dodatki z kruchym, maślanym spodem ciasta. Polecam, serdecznie polecam.

Składniki:
Ciasto kruche:
  • 200 gram masła
  • 350 gram mąki pszennej tortowej + odrobina do podsypania (ja nie potrzebowałam)
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 12%
  • 1/3 szklanki cukru pudru
Krem z masła orzechowego
  • 150 gram mascarpone
  • 3 czubate łyżki masła orzechowego
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
  • 1/2 szklanki konfitury malinowej, najlepiej domowej z niewielką ilością cukru
  • płatki migdałów do dekoracji
  • pestki granata do dekoracji
  • ewentualnie świeże maliny do dekoracji
Ciasto kruche: Ważne! Żółtko, śmietana i masło muszą być schłodzone wcześniej w lodówce. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą nożem, następnie zagniatamy dłonią, krótko lecz intensywnie aż wszystkie składniki się połączą. Masa powinna mieć jednolity kolor, być błyszczące i nie lepić się do rąk. Jeśli będzie się lepiła należy dodać odrobinę mąki. Formujemy z ciasta kulę i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Następnie wyciągamy ciasto z lodówki, 3/4 ciasta wałkujemy w prostokąt, z reszty ciasta robimy warkocz lub rolujemy w dłoniach i przyklejmy do ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, ciasto układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przed włożeniem do piekarnika nakłuwamy widelcem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20 minut. Studzimy.

Krem z masła orzechowego
Wszystkie składniki na krem miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy.

Wykonanie
Ciasto kruche smarujemy konfiturą malinową. Na konfiturze należy rozsmarować równomiernie krem z masła orzechowego. Mazurka dekorujemy pestkami granata, płatkami migdałów oraz świeżymi malinami jeśli mamy takie życzenie.
Gotowego mazurka przechowujemy przez kilka dni w lodówce, choć uważam, że jest tak dobry, iż nie przetrwa nawet doby.

Smacznego, Klaudia.



Brak komentarzy