Drób

Pieczona perliczka w szalotkach i winie z fioletowymi ziemniakami

08:00


Dzisiaj, w Wielką Sobotę, nie będę Was zanudzała kolejnymi typowo Wielkanocnymi potrawami, którymi już po jednym dniu jesteśmy znudzeni i w Poniedziałek Wielkanocny mamy ochotę już na coś całkowicie innego. Z racji, że są to Święta proponuję Wam coś extra! Pyszny, delikatna perliczka pieczona w dużej ilości szalotek z dodatkiem fioletowych ziemniaków. Idealne danie na Świąteczny obiad w gronie najbliższych lub dla tych na których chcemy zrobić ogromne wrażenie. Obok tego dania nikt nie przejdzie obojętnie. Perliczka, która jest niecodziennie spotykana na naszym stole zarówno jak i fioletowe ziemniaki, które wyglądają przepięknie. Zróbcie i przekonajcie się sami. Ja uważam, że warto!

Składniki (na 3-4 porcje):
  • perliczka o masie 1,2 kg
  • 6-8 średnich szalotek
  • 4-5 ząbków czosnku
  • po 1 łyżeczce: majeranku, soli, wędzonej papryki, suszonej natki pietruszki, pieprzu
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek (użyłam aromatyzowanej truflą)
  • 1 szklanka białego, półsłodkiego wina
  • 8-10 fioletowych ziemniaków
  • 1 cytryna
  • 1 limonka
Dobę przed pieczeniem należy zamarynować perliczkę we wszystkich przyprawach, oliwie, czosnku i szalotkach. Tak przygotowaną perliczkę odstawiamy na dobę do lodówki.
W dniu pieczenia nadziewamy perliczkę wyparzoną i pokrojoną na ćwiartki cytryną oraz limonką i przekładamy perliczkę wraz z szalotkami i całą marynatą do naczynia żaroodpornego. Nogi perliczki związujemy sznurkiem. Wlewamy na dno naczynia wino. Formę przykrywamy folią aluminiową i umieszczamy ją w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Perliczkę pieczemy przez 45 minut. W tym czasie ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach przez 25 minut. Po upływie 45 minut wyciągamy perliczkę, podlewamy płynem z dna naczynia i ściągamy folię aluminiową. Do naczynia z perliczką wkładamy ziemniaki (można przekroić je wzdłuż na pół lub zapiekać w całości) i ponownie umieszczamy formę z zawartością w piekarniku na kolejne 45 minut. W tym czasie co jakiś czas podlewamy perliczkę płynem z dna naczynia. Perliczkę podajemy zaraz po upieczeniu z dodatkami z którymi się piekła.

*Jeśli zależy nam na uzyskaniu sosu należy płynną zawartość naczynia wraz z dwoma lub trzema szalotkami umieścić w garnku i podgrzać. Doprawiamy sos solą i pieprzem, dolewamy jedną lub dwie łyżki wody oraz dwie łyżki śmietany 30%. Całość gotujemy 3-4 minuty, miksujemy na gładki sos.

Smacznego, Klaudia.



Perliczka natarta przyprawami w marynacie:


Zobacz także

2 komentarze

  1. Właśnie się rozglądałam za przepisem na perliczkę :) a tu proszę :) ohh i jak zwykle zachwycam się fotografiami :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, dziękuję! Tyle miłych słów! Perliczka wyszła przesmaczna także koniecznie musisz wypróbować przepis :)

      Usuń