Połączenie batata, ricotty i jajka w koszulce to niezwykle udane trio i na tym blogu przekonaliśmy się o tym nie jeden już raz. Przygotowywałam już sałatkę z z pieczonym batatem i jajkiem w koszulce, która okazała się strzałem w dziesiątkę. Kolejna sałatka z podobnymi składnikami była równie udana. Pamiętacie bataty zapiekane z jajem i ricottą ? Idealne danie na rozpoczęcie dnia. Natomiast na zakończenie dnia polecam przepyszny krem z batatów z ricottą. Nie muszę więc Was przekonywać do tego, że placki z batata z dodatkami takimi jak ricotta czy jajko w koszulce z płynnym żółtkiem to połączenie idealne!

Składniki (na 2 porcje):

Placki z batata:
  • 1 średni batat
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki (użyłam orkiszowej)
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • olej rzepakowy do smażenia
Dodatkowo:
  • 3 jajka
  • 1 łyżka octu
  • kiełki rzodkiewki lub brokuł
  • 3-4 łyżki ricotty
  • świeżo zmielony pieprz
Batat ścieram na tarce o dużych oczkach, mieszam z jajkiem, mąką, jogurtem i doprawiam szczyptą soli oraz pieprzu. Na patelni rozgrzewam olej i smażę niewielkie placki po 1-2 minuty z każdej strony. Gotowe placki przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Z tej ilości składników wyjdzie ich około 7-8 sztuk.
W dużym garnku gotuję wodę, dodaję ocet. Jajko wbijam do miseczki. Dużą łyżką tworzę wir w garnku i w sam środek wiru wlewam jajko. Gotuję 1-1,5 minuty na średnim ogniu. Wyławiam łyżką cedzakową ugotowane jajko w koszulce i ostrożnie przekładam na talerz. Postępuję tak samo z resztą jajek.
Placki układam jeden na drugim, następnie nakładam łyżką ricottę i jajko w koszulce. Całość dekoruję kiełkami i doprawiam świeżo zmielonym pieprzem. Podaję od razu.

Smacznego, Klaudia.


Brak komentarzy