Tort

Tort piętrowy "Michałek biały"

08:00



Ten tort to w całości mój wymysł od początku do końca a pomysł na niego przez jakiś czas rodził się w mojej głowie. Wiedziałam od początku kogo nim obdaruje i od początku do końca wiedziałam jak będzie wyglądał. Jeśli chciałabym być z Wami bardzo szczera to mogłabym powiedzieć, że jest to najbardziej przemyślane ciasto na jakie w życiu wpadłam i wprost nie może się nie udać. Idealny jasny biszkopt, porządnie nasączony sokiem z cytryny i Limoncello oraz mój autorski przepis na krem o smaku Michałków białych. Całość udekorowana malinami i michałkami białymi. Jest smacznie. Jest obłędnie smacznie. Jeśli ktoś z Waszej rodziny ma urodziny podczas zbliżających się Świąt Wielkiej Nocy lub lubicie spektakularne wypieki to lepszego przepisu niż ten nie znam na taką okazję!

Składniki (Do przepisu użyłam 4 tortownice: Pierwsza o średnicy 22cm, druga o średnicy 16 cm, trzecia o średnicy 8 cm i obręcz cukiernicza o średnicy 5 cm. Każdą formę należy porządnie wysmarować masłem!):

Biszkopt jasny (podane składniki dzielimy na 4 tortownice tak by wysokość ciasta była taka sama w każdej!)
  • 10 jajek
  • 1 i 1/2 cukru drobnego
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

Krem "Michałek Biały"
  • 400 ml śmietany 36%
  • 300 gram Michałków Białych
  • 100 gram białej czekolady
  • 250 gram mascarpone
Nasączenie:
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki likieru Limoncello lub innego o jasnej barwie i kwaśnym smaku
Dodatkowo:
  • 250 gram malin
  • 1 szklanka konfitury malinowej, dość kwaśnej
  • 150 gram Michałków Białych

Przygotowanie biszkoptu jasnego
Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę. Następnie partiami dodaję cukier i miksuję całość do uzyskania gęstej bezy. Teraz kolejno dodaję żółtka. Do masy jajecznej dodaję przesianą mąkę i mieszam za pomocą drewnianej łyżki lub silikonowej szpatułki. Gotowy biszkopt przekładam do 4 tortownic, tak by wysokość w każdej była jednakowa. Biszkopt piekę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 40 minut. Studzę w formie, następnie ostrożnie wyciągam. Jeśli biszkopt po upieczeniu ma "górkę" to odcinam ją.

Przygotowanie kremu "Michałek Biały" - krem należy przygotować dzień wcześniej
Śmietankę podgrzewam i rozpuszczam w niej cukierki. Masę przelewam przez gęste sito i ponownie umieszczam w garnku. Rozpuszczam w niej białą czekoladę i studzę do temperatury pokojowej a następnie w lodówce przez noc. Pozostałe orzechy po przecedzeniu masy pozostawiam. Kolejnego dnia miksuję mascarpone i dodaję do niego po łyżce masy z Michałków Białych. Całość dokładnie miksuję, dodaję pozostałe orzeszki z Michałków i dokładnie mieszam.

Składniki nasączenia mieszam.

Złożenie tortu w całość:
Każdy biszkopt nasączam. Największy biszkopt układam na paterze lub talerzu i smaruję połową konfitury z malin. Następnie nakładam połowę kremu i przykrywam kolejnym biszkoptem (16 cm). Postępuję z nim i resztą biszkoptów tak samo jak z poprzednim. Na końcu tort dekoruję pokrojonymi w plastry cukierkami i malinami.

Smacznego, Klaudia!

Uwaga! Jeśli chcecie zobaczyć jak tort zachowuje się po przekrojeniu (przepraszam, nie mogłam go przekroić sama w domu, gdyż był prezentem) to zapraszam do tego wpisu, ponieważ tort po przekrojeniu wygląda podobnie! :)



Zobacz także

4 komentarze

  1. Śliczny torcik! Uwielbiam michałki białe!Na pewno smakował wybornie...zapraszam do mnie na ''Tort jagodowy z płatkami róż''Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rownież brzmi ciekawie, dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Super, czy krem nadawac si ebedzie do zdobienia muffinek? Jaki zamiennik zamiast alkoholu, podpowiedz...glowkuje i nic. Chcialabym ozdobic boki tortu, czy migdalami, albo orzechy...jak myslisz. Fajne cudo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krem będzie idealny do zdobienia muffinek, zamiast alkoholu wystarczy podwojona ilość soku z cytryny, ozdobienie boków tortu orzechami to świetny pomysł. Pozdrawiam :)

      Usuń