kuchnia francuska

Ziemniaki gratin

08:00

Pyszne zapiekane ziemniaki, które stanowią idealny dodatek do mięsa lub ryby. Mogą też stanowić samodzielne danie. Ważne by ziemniaki były pokrojone odpowiednio cienko, najlepiej malakserem, gdyż wtedy ich grubość będzie jednakowa. Zapiekanka może być wyższa lub niższa w zależności od naszych upodobań.

Składniki (na 4 porcje):
  • 500 gram obranych ziemniaków
  • 1/2 szklanki śmietany 36%
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 40 gram sera żółtego*
  • 30 gram parmezanu*
*w wersji oryginalnej należy użyć sera Bursztyn, Cheddar, Manchego lub Gruyère lub innego dobrego sera żółtego

Ziemniaki kroimy w plastry, najlepiej za pomocą malaksera. Ser żółty mieszamy z parmezanem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i nacieramy rozciętym ząbkiem czosnku. Na dnie układamy pierwszą warstwę pokrojonych ziemniaków doprawiamy je solą, polewamy łyżką śmietany i posypujemy łyżką sera. Układamy kolejną warstwę ziemniaków i postępujemy dokładnie tak samo do momentu aż skończą się ziemniaki. Całość polewamy resztą śmietany i posypujemy serem. Naczynie umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni na 75 minut. Po tym czasie wyciągamy gotowe danie z piekarnika, podajemy solo lub z dodatkami.

Smacznego, Klaudia.


Zobacz także

0 komentarze