Robienie pieczywa w moim domu to już pewien rytuał. Minimum raz w tygodniu ten cykl się powtarza i niemal zawsze wypieki różnią się od siebie mniej lub bardziej, chyba, że przyrządzam chleb żytni na zakwasie. Chleb nocny orkiszowy to pieczywo z chrupiącą skórką, smaczne, o niesamowitym zapachu. W moim domu często unosi się zapach świeżo upieczonego bochenka chleba, w Twoim też?

Składniki (na 1 bochenek):
  • 500 gram mąki orkiszowej
  • 390 ml ciepłej wody
  • 7 gram suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
Wszystkie składniki na chleb wymieszać i wyrobić gładkie ciasto, które odkleja się od dłoni. Jeśli ciasto jest zbyt suche należy dolać więcej wody a jeśli zbyt mokre- dosypać mąki. Kiedy ciasto jest wyrobione formujemy z niego kulę, którą umieszczamy w misce. Miskę przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na całą noc. Kolejnego dnia rano wyciągamy ciasto z lodówki i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie gotowy chleb przekładamy do żeliwnego garnka lub tortownicy (lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia) i pieczemy przez 55 minut. Przez pierwsze 10 minut piekarnik powinien być rozgrzany do 220 stopni, następnie obniżamy temperaturę do 190 stopni i już do końca pieczemy chleb w tej temperaturze. Po upieczeniu chleb studzimy na kratce. Kroimy dopiero po ostudzeniu.

Smacznego, Klaudia.



Brak komentarzy