Bezy i ciasta bezowe

Pavlova z mango curd i domową masą krówkową krok po kroku

08:30

Słodki i smaczny deser, idealny do kawy w chłodny dzień. Poniżej podaję przepis, krok po kroku jak należy zabrać się do tego odrobinę pracochłonnego, ale zdecydowanie wartego wysiłku deseru.

Składniki na żółtą bezę:
  • 2 białka
  • 100 gram cukru pudru
  • szczypta kurkumy
Białka ubijam na sztywno i stopniowo dodaję cukier puder oraz kurkumę. Bezę przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc okrąg (zrobiłam jeszcze kilka dodatkowych bezików). Bezę suszę przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 140 stopni (termoobieg) a następnie studzę.


Domowa masa krówkowa (około 450 ml):
  • 2 szklanki mleka pełnotłustego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 laska wanilii lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii

Składniki masy krówkowej umieszczam w garnku i gotuję przez 2-3 godziny, do uzyskania gęstej, brązowej masy. Składniki powinny gotować się na małym lub średnim ogniu, nie powinniśmy dopuścić do zagotowania. Nie należy zbyt często mieszać masy w początkowej fazie gotowania, dopiero kiedy masa zacznie gęstnieć. Gotową masę krówkową studzę a następnie przekładam do czystego naczynia. Jeśli po wystudzeniu w masie powstaną grudni wystarczy całość dokładnie zmiksować blenderem.


Mango curd:
  • 1/2 dojrzałego mango
  • 1/2 soku z cytryny
  • 2 żółtka
  • 50 gram oleju kokosowego
  • 50 gram cukru pudru
Mango miksuję za pomocą blendera na gładki mus, który dodatkowo przecieram przez sito. Mus z mango, sok z cytryny, cukier, masło i żółtka umieszczam w metalowej misie i dokładnie mieszam. Misę kładę na garnku z gotującą się wodą i cały czas mieszam nie dopuszczając by składniki się zagotowały, gdyż mango curd się zważy. Po upływie około 15-20 minut masa powinna wyraźnie zgęstnieć. Wówczas należy ściągnąć misę z garnka, wystudzić masę cały czas mieszając i przełożyć do czystego naczynia.


Sos karmelowo- orzechowy:
  • 2 łyżki gotowej masy krówkowej z przepisu powyżej
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • szczypta soli
Składniki na sos umieszczam w niewielkim garnku, podgrzewam do połączenia składników i ściągam z ognia.

Wykończenie deseru
Na upieczony spód bezowy nakładam masę krówkową oraz mango curd. Całość polewam polewą i umieszczam w lodówce na 2-3 godziny. Po schłodzeniu kroję na kawałki i podaję.

Smacznego, Klaudia!



zBLOGowani.pl

Zobacz także

0 komentarze