Biszkopt

Ciasto szpinakowe

08:30



Jeden z obiecanych przepisów ląduje właśnie na blogu. Ciasto szpinakowe, które w ciągu ostatnich dwóch tygodni piekłam 3 razy! Skradło nie tylko moje serce, ale wielu innych osób. Smakuje przepysznie, długo utrzymuje świeżość a przy tym jest banalne w wykonaniu. Wystarczy kilka podstawowych składników i szpinak aby uzyskać ciekawie wyglądające, zielone ciasto. Wypróbujcie przepis już dziś!

Składniki (na tortownicę o średnicy 22 cm):

  • 1 i 3/4 szklanki mąki 
  • 3 jaja 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • skórka otarta z 1 cytryny 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 1 szklanka oleju rzepakowego 
  • 400 gram mrożonego szpinaku 
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Szpinak rozmrażam, odsączam z nadmiaru wody i miksuję do rozdrobnienia, wówczas będzie mniej wyczuwalny w cieście. Jajka miksuję na puch, następnie dodaję cukier i miksuję do jego rozpuszczenia. Po chwili cienką strużką wlewam olej cały czas miksując na dość wysokich obrotach. Ostatecznie uzyskuję masę o konsystencji majonezu. Dodaję rozdrobiony szpinak, sok z cytryny i skórkę z cytryny. Mieszam. Dodaję przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszam dokładnie. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto i piekę przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni. Studzę na kratce i dekoruję cukrem pudrem.

Smacznego, Klaudia. 




Zobacz także

2 komentarze

  1. polubilam ten przepis, zrobie ciasto w sobote .. dziekuje .. Ala

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja dziękuję za zaufanie i komentarz! Udanych wypieków życzę :)

      Usuń