kuchnia włoska

Pizza z gruszką i szynką parmeńską

08:30


Kolejna propozycja pizzy idealnej. Tym razem połączenie, które nie raz kradnie moje serce. Gruszki, feta i szynka parmeńska to składniki, które idealnie pasują do Prosecco a każdy kto czyta mojego bloga wie, że to moje ulubione wino. Z tą pizzą komponuje się bezbłędnie!

Składniki (na 1 pizze):

  • 3/4 szklanki semoliny
  • 3/4 szklanki mąki pszennej typ 00 
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek 
  • szczypta bazylii suszonej 
  • 1 łyżka cukru 
  • szczypta soli 
  • 5 gram suchych drożdży
  • około pół szklanki ciepłej wody
Dodatki:
  • 2-3 gruszki
  • 50 gram sera feta 
  • 50 gram żółtego sera
  • 203 łyżki jogurtu greckiego
  • sól, pieprz, bazylia suszona 
  • bazylia świeża 
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej 
Semolinę, mąkę pszenną, drożdże, cukier i sól mieszam. Dodaję oliwę z oliwek oraz ciepłą wodę. Wyrabiam ciasto, Jeśli jest zbyt luźne - dolewam oliwy, jeśli zbyt gęste- ciepłej wody. Nie dodaję więcej mąki. Przez niemal dziesięć minut wyrabiam gładkie ciasto, które nie klei się do rąk. Dobrze wyrobione ciasto odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. 
W tym czasie jogurt grecki doprawiam solą, pieprzem i suszoną bazylią.Gruszki kroję na ćwiartki. Ser feta kruszę, ser żółty ścieram. Plastry szynki parmeńskiej kroję wzdłuż na pół i owijam wokół niektórych gruszek. 
Piekarnik nagrzewam do 250 stopni razem z blaszką, na której planuję piec pizze. Wyrośnięte ciasto rozciągam w dłoniach, ciasto musi być stosunkowo cienkie. Rozciągnięte ciasto umieszczam na papierze do pieczenia, smaruję jogurtem greckim, posypuję żółtym serem. Na wierzchu układam gruszki. Całość posypuję pokruszoną fetą oraz listkami świeżej bazylii. Pizze umieszczam w nagrzanym piekarniku i piekę przez około 10 minut, do zarumienienia. Wyciągam pizze z piekarnika, kroję i podaję od razu. 

Smacznego, Klaudia. 


Zobacz także

0 komentarze