Makaron

Makaron z pesto z liści mięty i rzodkiewek ze szparagami i krewetkami marynowanymi w limonce

13:26





Późna wiosna i lato to czas lekkich dań, orzeźwiających smaków i nowości. Zainspirowana nowościami od #Lubella postanowiłam stworzyć coś nowoczesnego i smacznego, a zarazem idealnie wpisującego się w letni klimat. Robiliście kiedyś pesto inne niż z bazylii? Ja eksperymentuję i ostatnio udało mi się stworzyć doskonałe pesto ze zblanszowanych liści rzodkiewki i mięty z dodatkiem parmezanu, oleju z orzechów włoskich i migdałów. Takie pesto fantastycznie smakuje z makaronem, natomiast aby nie przyćmić jego smaku postanowiłam połączyć je z smażonymi krótko szparagami i orzeźwiającymi, limonkowymi krewetkami. Nie muszę dodawać, że smakowało to wyśmienicie? Drobny makaron Lubella, oblepiony doskonałym pesto z moimi ukochanymi szparagami zielonymi i krewetkami do perfekcyjne w swej prostocie połączenie do którego z chęcią nie raz wrócę. 

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 szklanka makaronu drobnego  
  • 10 krewetek 
  • marynata do krewetek: skórka otarta z jednej limonki, sok z 1/4 cytryny, sól i pieprz 
  • 12 szparag zielonych 
  • oliwa z oliwek 
  • sól i pieprz
  • bazylia tajska do dekoracji
Pesto z liści rzodkiewek i mięty:
  • garść młodych listków rzodkiewki 
  • garść liści mięty 
  • 4 łyżki startego parmezanu 
  • 2 łyżki migdałów w płatkach 
  • 1/3 szklanki oleju z orzechów włoskich 
  • sól, pieprz
  • sok z ćwiartki cytryny 
Przygotuj pesto. Listki rzodkiewki i mięty zblanszuj: przelej na sicie wrzątkiem a następnie zimną wodą. Zblanszowaną zieleninę umieść w moździerzu, dodaj parmezan, migdały, sól, pieprz i sok z cytryny. Ucieraj do momentu aż powstanie jednolita masa, w trakcie dolewając olej. Kiedy uzyskasz gładką pastę, odstaw pesto do lodówki. 
Krewetki obierz, umyj i zamarynuj w skórce z limonki, soku z cytryny, soli i pieprzu. Odstaw na 15 minut do lodówki. Makaron ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, tak by był al dente, następnie odcedź. Szparagi umyj, oderwij zdrewniałe końce i pokrój drobno, pozostawiając główki w całości. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i smaż na niej krewetki, po minucie z każdej strony na dużym ogniu. Niech się zarumienią. Ściągnij z patelni. Na tej samej patelni podsmaż szparagi, powinno to potrwać około 3 minuty. Dodaj przygotowane pesto oraz ugotowany makaron. Całość dokładnie wymieszaj. Podaj porcję makaronu z krewetkami. Dekoruję tajską bazylią, która charakteryzuje się cytrusowym smakiem i uzupełnia całość.

Smacznego, Klaudia. 





Zobacz także

4 komentarze