Sałatki

Sałatka szparag/ jajko w koszulce/ botwina/ feta/ suszone pomidory/ orzechy laskowe i cytrynowy dressing

09:00



Jestem największa fanką sałatek wszelkich. Uwielbiam jeść je na śniadanie, uwielbiam na kolację i kocham jeść sałatki na obiad. Właściwie dobrych sałatek mi nigdy dość, szczególnie latem. W sałatce, jak zdążyliście zauważyć, niezbędnym dodatkiem wiosną są mi szparagi i jajko w koszulce. Reszta to już inwencja twórcza i zawartość lodówki. Warzywa upolowane w warzywniku mamy i babci smakują niesamowicie w takich sałatkach. Dziękuję Wam kochane. Szpinak prosto z grządek, rzodkiewki idealnie szczypiące w język czy botwinka młoda smakują zdecydowanie lepiej, kiedy przywiozę je ze wsi od rodziny. Strasznie doceniam to, że mam taką możliwość jeść żywność niemalże BIO wprost z warzywnika mojej rodzinki żyjąc na co dzień w Wielkim Mieście. 


Składniki na 1 porcję:


  • garść świeżego, młodego szpinaku 
  • kilka listków botwiny 
  • 2-3 rzodkiewki 
  • garść orzechów laskowych 
  • 1 jajo
  • 2 suszone pomidory
  • kawałek sera feta 
  • 5-6 główek szparag zielonych 
  • kilka plastrów ogórka zielonego 
  • cytrynowy dressing: sok z ćwiartki cytryny, 1 łyżka oleju z orzechów laskowych, 1 łyżka syropu klonowego, sól i pieprz
W dużym garnku gotuję wodę, dodaję ocet. Jajko wbijam do miseczki. Dużą łyżką tworzę wir w garnku i w sam środek wiru wlewam jajko. Gotuję 1-1,5 minuty na średnim ogniu. Wyławiam łyżką cedzakową ugotowane jajko w koszulce i ostrożnie przekładam na talerz. 
Warzywa myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Główki szparag blanszuje, przelewam na sicie wrzątkiem a następnie zimną wodą. Doprawiam szczyptą soli i pieprzu kroję wzdłuż na pół. Rzodkiewki kroję w plastry, ogórka w plastry. Orzechy siekam. Fetę kruszę, suszone pomidory kroję w paski. Składniki mieszam. Podaję z ugotowanym jajkiem w koszulce. Składniki dressingu dokładnie mieszam, przygotowanym sosem polewam sałatkę. 



Smacznego, Klaudia!





Zobacz także

16 komentarze

  1. U Ciebie jak zwykle, czeka na mnie coś specjalnego. Kocham, szparagi więc z wielką ochotą spróbuję :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mangopapaja słynie ze specjalnych przepisów :) polecam wypróbować :)

      Usuń
  2. Takie jajo najbardziej lubię a jeszcze w takim pięknym i kolorowym towarzystwie wygląda super! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że sałatka Ci się podoba! :)

      Usuń
  3. powiem ci że ta sałatka samymi kolorami przyciąga, tak pięknie, zielono na talerzu i jajko w mojej ulubionej wersji...mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam kiedy jedzenie zachęca już wyglądem! :)

      Usuń
  4. fantastyczna sałatka!
    urok tkwi w prostocie, zawsze to powtarzam :) a Twoja sałatka jest bardzo prosta, ale jakże pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie się prezentuje. Wygląda energetycznie, tyle tsm zdrowych rzeczy.Dla mnie to idealne danie na śniadanie.... lubię tak rozpocząć dzień. Brawo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojeej, dziękuję za tyle miłych słów :)

      Usuń
  6. Ja też jestem wielką fanką sałatek :) Twoja wygląda bardzo świeżo, a dodatek jajka w koszulce mnie zachwycił, bo uwielbiam jajka w tej formie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze dodaję jajko w koszulce, to moja ulubiona forma :)

      Usuń
  7. Prezentuje się bardzo zachęcająco! A do tego jeszcze jest z pewnością smaczna. Czego chcieć więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Połączenie szparagów z jajkiem to jedno z moich ulubionych zwłaszcza wczesną wiosną. Świetna sałatka! Koniecznie do odtworzenia we własnej kuchni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj znać czy smakowała po wypróbowaniu :)

      Usuń