Składniki:
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 4 łyżki mleka
  • 5 jaj
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki kakao
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • 200 gram sera twarogowego chudego
  • aromat waniliowy
  • 5 łyżek stewii
  • łyżeczka sody
  • 100 gram gorzkiej czekolady o zawartości kakao nie mniej niż 70%
  • płatki migdałów
  • 2 łyżki mąki kokosowej
Fasolę blenderujemy na gładki mus, dodajemy mąkę kokosową, mleko, kakao, 4 łyżki stewii,  4 jaja, cynamon, sodę i dokładnie mieszamy. W drugiej misce mieszamy twaróg z jajem, łyżką jogurtu naturalnego, łyżką stewii oraz aromatem waniliowym. Do formy (o długości 30 cm, keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy 2/3 ciasta, następnie nakłądamy masę twarogową i wlewamy resztę ciasta. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni a 35-40 minut. Po tym czasie studzimy ciasto, najlepiej przez całą noc w lodówce. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią ciasto, całość posypujemy płatkami migdałów. Gotowe!




5 komentarzy:

  1. ja również jestem fanką fasolowych wypieków, super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przesmacznie! :D Czekolada i serek - to musi być pyszne! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie! Robię fasolowe dość często, ale w tej formie przypominającej izaurę jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, czy można pominąć mąkę kokosową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąkę kokosową można zamienić na inną mąkę, na przykład pszenną lub mąkę bezglutenową na przykład: jaglaną, gryczaną. W zależności od upodobań.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń