Zainspirowana pewnym przepisem oraz zdrowym odżywianiem postanowiłam zrobić muffiny bez mąki. I wyszły, piękne i słodkie. Cu-do-wne!

Składniki:
  • 3/4 szklanki mielonych migdałów
  • 1 i 1/4 szklanka zmielonej na mąkę kaszy jaglanej (można użyć gotowej mąki jaglanej)
  • szklanka puree z upieczonej dyni
  • 1/2 szklanki świeżej żurawiny
  • 50 gram posiekanych orzechów włoskich
  • 2 jaja
  • 3 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

W jednej misce mieszamy jaja z miodem, rozpuszczonym i ostudzonym olejem kokosowym oraz puree z dyni. W drugiej misce mieszamy mąkę jaglaną z mąką z migdałów, sodę i przyprawy. Dodajemy posiekane orzechy, żurawinę oraz zawartość pierwszej miski. Całość dokładnie mieszamy i wlewamy ciasto do foremek na muffiny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25 minut, następnie studzimy. Gotowe!


1 komentarz: