Uwielbiam kaszę jaglaną w każdej postaci. Na blogu jest multum przepisów na jej wykorzystanie- po słodkie kremy na bazie mleka i banana po kaszę smażoną z dodatkami lub właśnie z dodatkiem pesto. Pesto Rosso to nic innego jak pesto z suszonych pomidorów, które uwielbiam również w każdej postaci, czy to z makaronem lub właśnie z kaszą. Jako dodatki postawiłam na rukolę i słodką paprykę. Idealny lunch do pracy!

Składniki (na 2 porcje):
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej + 1 i 1/2 szklanki wody
  • 7-8 suszonych pomidorów z oleju
  • 2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • 4-5 łyżek wody
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • dodatkowo: rukola, słodka papryka
Kaszę gotujemy w podanej ilości wody do momentu aż ta wchłonie płyn całkowicie. Suszone pomidory, olej, wodę nasiona słonecznika i parmezan umieszczam w malakserze i miksuję na gęstą, gładką pastę. Jeśli jest taka konieczność dodajemy więcej wody. Na koniec pesto doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Ugotowaną kaszę mieszamy z pesto. Podajemy od razu z dodatkiem rukoli i słodkiej papryki.

Smacznego, Klaudia.







Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym:

2 komentarze: