Przepyszne, sezonowe danie. Grillowany łosoś doprawiony szczyptą czosnku niedźwiedziego oraz puree ziemniaczane z tym samym dodatkiem świetnie komponuje się z idealnie aksamitnym, kwaśnym i perfekcyjnie gładkim sosem z rabarbaru. Całość podana z grillowaną łodygą rabarbaru dla przełamania struktur i pyszną, duszoną na maśle ze świeżymi ziołami, fasolką szparagową. Danie godne polecenia i warte wypróbowania, nawet dla opornych na nowości.

Składniki (na 2 porcje):

Grillowany łosoś:
  • 300 gram filetu z łososia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu
  • szczypta czosnku niedźwiedziego
Sos winny z rabarbarem:
  • 1 łodyga rabarbaru
  • 50 ml czerwonego wina
  • 50 ml bulionu warzywnego
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1/2 średniej cebuli
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka masła
Puree ziemniaczane z czosnkiem niedźwiedzim:
  • 4 ziemniaki
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta czosnku niedźwiedziego
  • szczypta soli i pieprzu
Fasolka szparagowa duszona na maśle ze świeżymi ziołami:
  • 150 gram mrożonej fasolki szparagowej
  • garść świeżych ziół: tajskiej bazylii, oregano i mięty
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu
Dodatkowo:
  • 1 łodyga rabarbaru
Przygotowania najlepiej zacząć od sosu. Cebulę kroję drobno i smażę na maśle. Rabarbar obieram, kroję w kostkę i smażę z cebulą. Doprawiam szczyptą soli, pieprzu i cukru. Dodaję wino i redukuję o połowę. Wlewam bulion i całość duszę do momentu aż rabarbar zacznie się rozpadać. Całość przekładam do malaksera i miksuję na gładki sos. Ewentualnie doprawiam do smaku.
Ziemniaki obieram, gotuję do miękkości, odlewam wodę. Ziemniaki przepuszczam przez praskę. Dodaję mleko, masło, przyprawy i całość mieszam do uzyskania gładkiego puree.
Filet z łososia doprawiam sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dzielę na dwa kawałki i grilluję przez 3 minuty z jednej strony a następnie minutę z drugiej. Na koniec posypuję szczyptą czosnku niedźwiedziego.
Na maśle i oleju smażę fasolkę szparagową. Doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Dodaję posiekane świeże zioła i ściągam fasolkę z ognia.
Łodygę rabarbaru myję i grilluję po 3 minuty z każdej strony. Kroję na mniejsze kawałki.
Na talerz nakładam łyżkę puree, porcję filetu z łososia, część fasolki szparagowej i odrobinę sosu. Całość dekoruję kawałkami grillowanego rabarbaru.

Smacznego, Klaudia.



2 komentarze:

  1. Pięknie podane, bardzo intrygujące smaki - chętnie bym skosztował ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wobec tego koniecznie musisz wypróbować przepis! :)
      Pozdrawiam

      Usuń