Miałam ogromną ochotę na przygotowanie ogórków małosolnych kiedy moja mama obdarowała mnie kilogramami ogórków gruntowych. Ilość nie do przerobienia jak na dwie dłonie w kuchni, chwała Bogu obie prawe. Postanowiłam, że podkręcę trochę smak ogórków cytryną, którą umieściłam jedynie na dobę w słoiku z tymi przetworami. Małosolne wyszły bardzo smaczne, jedynie delikatnie pachną cytryną, co moim zdaniem dodaje im dodatkowego waloru. Napakowałam do słoika również przeróżne liście: dębu, czarnej porzeczki i wiśni. Wyszło bardzo aromatycznie! Polecam!

Składniki:
  • 2 kg ogórków gruntowych
  • po 3 liście dębu, wiśni i czarnej porzeczki
  • 1 litr wody
  • 1,5 - 2  łyżki soli
  • 5 cm korzenia chrzanu
  • 4-5 łodyg z kwiatami kopru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 wyparzona we wrzątku cytryna
Wodę gotuję z solą do momentu jej rozpuszczenia. Studzę tak by była letnia. Cytrynę ktroję w plastry. Ogórki układam ciasno w słoju na przemian wkładając do niego liście dębu, wiśni czy porzeczki, kawałki chrzanu czy czosnek, koper lub pokrojoną cytrynę. Tak wypełniony słój zalewam przygotowanym roztworem i odstawiam na dobę. Po pierwszej dobie wyciągam wszystkie plastry cytryny ze słoja a sam słoik zamykam i odstawiam, by ogórki dalej ulegały reakcji. Po pierwszej dobie ogórki już smakuję wyśmienicie, dlatego od tego momentu zaczynam ich spożywanie, by całkowicie się nie ukisiły. Po 3-4 dniach są gotowe, wówczas wyciągam je ze słoja i przechowuję w lodówce.

Smacznego, Klaudia.



2 komentarze:

  1. Ciekawy przepis. Moja przyszła teściowa lubi takie "dziwne" ogórki małosolne. Często robi je mocno czosnkowe lub z chili. Myślę, że cytrynowa wersja też niebawem będzie wypróbowana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cytryna nie jest aż tak mocno wyczuwalna, natomiast nadaje delikatnego orzeźwiającego aromatu. Koniecznie powinnyście wypróbować ten przepis! :)

      Usuń