Sezon na jagody niestety już się kończy ale jeśli macie jakieś dodatkowe ilości w zamrażarce to wykorzystajcie je do przepysznej owsianki jagodowej! Delikatna, orzeźwiająca, smakuje jak lato. Bardzo jagodowa, odrobinę słodka. Energetyczna, idealna na śniadanie!

Składniki (na 1 porcje):
1 porcja owsianki ma około 225 kcal
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mleka 0,5%
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1/2 szklanki jagód + odrobina do dekoracji
  • syrop klonowy do polania (opcjonalnie)
Płatki gotuję w mleku przez minut, do momentu aż zmiękną i wchłoną cały płyn. Dodaję jagody i gotuję jeszcze minutę. Po ugotowaniu ściągam z ognia i dodaję syrop klonowy oraz jogurt naturalny. Całość dokładnie mieszam i przekładam do miseczki. Przed podaniem dekoruję świeżymi jagodami i syropem klonowym.

Smacznego, Klaudia.


10 komentarzy:

  1. piękny kolor wyszedł, to ostatni czas na jagody u mnie ciężko już dostać. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zapobiegawczo zamroziłam trochę jagód. To prawda kolor wyszedł nieziemsko apetyczny :)

      Usuń
  2. Piękny kolor! <3 mam jeszcze w domu jagody i pewnie coś tak pysznego jeszcze z nich powstanie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach co za kolor! Uwielbiam ten kolor, uwielbiam jagody <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Super! Podobnie robię jaglankę, ale takiego koloru nie udało mi się zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja w tym roku wpadłam w jagodowy szał i zarówno owsianka, sernik czy jaglanka uzyskują taki piękny kolor. :)

      Usuń