Świąteczny klimat panuje już wszędzie. Zewsząd słychać tylko kolędy i piosenki wprowadzające nas w ten wyjątkowy klimat. Na moim blogu od kilkunastu dni pojawiają się tylko Bożonarodzeniowe dania, nie wyobrażam sobie by mogło być inaczej. Uwielbiam ten czas. Wszystko co przygotowuję nawiązuje do tego cudownego okresu. Specjalnie dla Was przygotowałam również świąteczny koktajl przygotowany na bazie kawy zbożowej z dodatkiem kakao, chia, masła orzechowego i korzennych przypraw. Schłodzony i zmiksowany z dodatkiem banana i liczi. Z miodem i przepyszną polewą z masła orzechowego. Koktajl, który da Ci siłę i energię by przetrwać kolejny, mroźny dzień a zarazem nastawi Cię pozytywnie na resztę dnia! Polecam Wam kochani ten przepis, jest to najlepszy zimowy koktajl jaki kiedykolwiek piłam! A do tego w jego składzie znajdują się same cenne i zdrowe składniki! Dzień rozpoczęty takim koktajlem musi być udany!

Składniki (na 2 porcje, bo razem smakuje lepiej :))
  • 2 szklanki mleka migdałowego
  • 3 łyżki kawy zbożowej Inka klasyczna
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 łyżka nasion chia
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • szczypta przypraw korzennych (mieszanki przypraw lub mielonych goździków, imbiru i cynamonu)
  • 1 banan
  • 7-8 owoców liczi (świeżych lub z puszki)
Sos z masła orzechowego:
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki mleka migdałowego
  • 1 łyżka cukru pudru lub miodu
  • szczypta przypraw korzennych
Sos z masła orzechowego
Wszystkie składniki podgrzewam w garnku do rozpuszczenia a następnie do momentu aż sos stanie się odpowiednio gęsty. Nie powinno to trwać dłużej niż 3-4 minuty.

Mleko gotuję w garnku. Ściągam z ognia i dodaję kawę, przyprawę korzenną, kakao, nasiona chia i masło orzechowe. Studzę do temperatury pokojowej a następnie w lodówce jeśli wolisz chłodny koktajl. Owoce liczi obieram i pozbawiam pestki. Przygotowany napój miksuję z bananem, owocami liczi i miodem. Gotowy koktajl polewam sosem, podaję od razu.






4 komentarze: