Prosta, kremowa zupa z batata na bazie mleka kokosowego z dodatkiem chili i posiekanych orzechów włoskich, taka, jaką lubię najbardziej. Idealnie rozgrzewająca w mroźne dni. 

Składniki (na 2 porcje):

  • 400 gram batata 
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego
  • 2 szklanki bulionu 
  • 1 cebula 
  • 1 ząbek czosnku 
  • przyprawy: po szczypcie mielonej kolendry, kuminu, chili, pieprzu 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • posiekane orzechy do dekoracji 
W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj przyprawy i całość duś kilka chwil. Doda pokrojone w kostkę batata i zalej składniki bulionem Gotuj 15-20 minut do momentu, aż bataty zmiękną. Dopraw solą, wlej mleko kokosowe. Zupę zmiksuj na gładki krem. Podaj z posiekanymi orzechami włoskimi. 

Wartość odżywcza całego dania 
Wartość energetyczna: 758 kcal
Białko: 15 g
Tłuszcze: 34,8 g
Węglowodany: 83,4 g
Błonnik: 19,4 g

Wartość odżywcza 1 porcji 
Wartość energetyczna: 379 kcal
Białko: 7,5 g
Tłuszcze: 17,4g
Węglowodany: 41,7 g
Błonnik: 9,7 g

Smacznego, Klaudia. 

4 komentarze:

  1. Uwielbiam bataty, często robię podobną zupę. Ta wygląda wspaniale, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam zupy, ale tej jeszcze nie miałam okazji spróbować. Chyba ją sobie dzisiaj przygotuje bo akurat mam w domu potrzebne składniki :)

    OdpowiedzUsuń