Wiosna zapukała do mojej kuchni i jakoś tak od razu kolorowo się zrobiło i chyba smaczniej niż zwykle. Zachciało mi się młodych ziemniaczków! Z koperkiem, z ogromem kopru! Z grillowanym kurczakiem w szynce parmeńskiej co by było soczyście. I z groszkiem w szynce parmeńskiej. I mogło by być na tyle ale serek Apetina o smaku pomidorów i bazylii zainspirował mnie do stworzenia niebanalnego, przepysznego sosu, bez którego to danie sensu mogłoby nie mieć. A dzięki niemu stało się spójnie, stało się pyszniej, stało się lepiej. Nie tak wiele do szczęścia człowiekowi potrzeba. Raptem kilka plastrów szynki parmeńskiej, mięso z piersi kurczaka, garść groszku cukrowego i młode ziemniaki z koprem. Trend na wiosnę już mam! Więcej takich dań. Smaczniej, ładniej i bardziej kolorowo się już nie da. 
Moja zabawa w kuchni zaprowadziła mnie w kierunku najbliższych mi smaków! Delikatnych, wiosennych, pełnych aromatów. Danie to stworzone z myślą o podróżach w głąb własnych pragnień, stymulujące kreatywność i przekraczające pewne granice. 
Bo komu normalnemu chciałoby się groszek cukrowy owijać szynką parmeńską przez pół godziny :D Tylko i wyłącznie moja własna kreatywność mnie poniosła do takiego czynu :D 

Składniki (na 2 porcje):

  • 400 gram piersi kurczaka 
  • 6-7 plastrów szynki parmeńskiej 
  • 250 gram groszku cukrowego 
  • 1/2 pęczka kopru 
  • 500 gram młodych ziemniaków 
  • świeże oregano i bazylia 
  • sól, pieprz, papryka wędzona, papryka słodka 
  • 2-3 szalotki 
  • 2 łyżki masła 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 1 opakowanie kremowego serka Arla Apetina o smaku pomidorów i bazylii 
  • 1 łyżka śmietany 30%
  • 1 lampka białego wina 
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego 
Młode ziemniaki szoruję i gotuję w całości przez 20-25 minut do miękkości. Piersi kurczaka myję, osuszam, doprawiam solą, pieprzem, papryką wędzoną i słodką. Układam na nich świeżą bazylię i oregano i owijam plastrami szynki parmeńskiej. Pozostałe plastry szynki parmeńskiej kroję na mniejsze paski i owijam nimi umyty i osuszony groszek cukrowy. 
Na patelni grillowej smażę piersi kurczaka w szynce po 4-5 minut z każdej strony, na średnim ogniu. Następnie odstawiam na chwilę mięso by "doszło". 
Na patelni rozgrzewam masło i olej. Siekam szalotkę i smażę na tłuszczu do zarumienienia. Dodaję owinięty szynką groszek i smażę go po minucie z każdej strony. Wyciągam usmażony groszek i wlewam na patelnie wino, które redukuję o połowę. Dodaję bulion, serek Apetina oraz śmietanę. Całość gotuję na wysokim ogniu do zredukowania i zgęstnienia sosu. Na koniec doprawiam solą i pieprzem. Do gotowego sosu wkładam piersi kurczaka oraz przygotowany groszek. Ugotowane ziemniaki posypuję obficie koprem, podaję z piersią kurczaka, kremowym sosem i porcją groszku.

Smacznego, Klaudia. 



2 komentarze: