Smaczna, lekka i delikatna sałatka na bazie komosy ryżowej, szparag zielonych, suszonych pomidorów, żółtej papryki i garści ziół. Pełen zdrowia posiłek świetnie nadający się na wynos do pracy. 

Składniki (4 średnie porcje):

  • 1 szklanka komosy ryżowej 
  • 1 żółta papryka 
  • 10 suszonych pomidorów 
  • pęczek zielonych szparag
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • garść posiekanej bazylii 
  • garść posiekanej dymki 
  • sok z limonki
  • 3 łyżki oleju lnianego 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • sól, pieprz
Jedną szklankę komosy gotuję w dwóch szklankach wody do momentu wchłonięcia całego płynu. Na oliwie z oliwek podsmażam szalotkę i czosnek. Po chwili dodaję posiekane drobno szparagi i całość smażę 4-5 minut. Paprykę i suszone pomidory kroję w bardzo drobną kostkę. Zioła drobno siekam. W dużej misce mieszam podsmażone składniki, ugotowaną kaszę, posiekane zioła i pokrojone drobno warzywa. Doprawiam solą, pieprzem, olejem lnianym i sokiem z limonki. Chłodzę kilka godzin w lodówce. Podaję. 

Smacznego, Klaudia. 




8 komentarzy:

  1. już wiem do czego wykorzystam szparagi! zostaję na dłużej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam komosę i to z każdego rodzaju. Świetny pomysł na wykorzystanie jej w sałatce. Do tego szparagi które kocham. Genialne połączenie. Koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szparagi! Muszę ich w końcu spróbować i to najlepiej w sałatce ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka piękna sałatka! Uwielbiam komosę ryżową dlatego z chęcią skorzystam z przepisu.

    OdpowiedzUsuń