Lunch Box

Jogurtowe muffiny z karmelizowanymi bananami

09:00


Pyszne, słodkie, wilgotne a przede wszystkim zdrowe muffiny to świetny pomysł na pierwsze lub drugie śniadanie. Nie ważne czy jesteś małym dzieckiem czy dorosłą osobą. Takie muffiny to idealny zastrzyk energii na cały dzień. W tym daniu każdy składnik jest równie istotny. Banany dodają słodyczy oraz idealnej konsystencji muffinom. Jogurt naturalny powoduje, iż ciasto jest odpowiednio wilgotne po upieczeniu, ponadto mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ są bogate w witaminy A i D czyli te, które odpowiadają za prawidłowe widzenie oraz wzmacniają układ odpornościowy człowieka. Witaminy A i D są rozpuszczalne w tłuszczach, stąd warto pamiętać o tym, by nie sięgać po produkty mleczne o znacznie obniżonej zawartości tłuszczu. Muffiny podałam z ciepłym mlekiem, to było idealne śniadanie.

Składniki (10-12 sztuk):
  • 3 banany
  • 80 gram masła
  • 100 gram cukru
  • 230 gram mąki (użyłam 100 gram mąki orkiszowej typ 2000 oraz 130 gram mąki owsianej)
  • 130 gram jogurtu naturalnego (pamiętajmy by wybierać jogurt naturalny, który w swoim składzie zawiera jedynie mleko i kultury bakterii)
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • opcjonalnie cukier puder do dekoracji
W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło. Dodajemy pokrojone w plasterki banany i dusimy je kilka chwil. Następnie stopniowo dodajemy cukier, który powoli będzie się rozpuszczał a banany pokryją się karmelem. Całość karmelizujemy jeszcze kilka minut- banany powinny się rozpaść. Studzimy. W jednej misce mieszamy jajko z jogurtem naturalnym oraz karmelizowanymi bananami. W drugiej mieszamy mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę i wanilię. Mokre składniki mieszamy dokładnie z suchymi i powstałą masę przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami (lub silikonowych, wtedy możemy pominąć papierowe papilotki) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut. Studzimy.

Smacznego, Klaudia.



 
 

Zobacz także

1 komentarze