Póki jeszcze możemy skorzystać z pysznych, pachnących słońcem pomidorów zachęcam Was by zjeść je w formie właśnie takiej sałatki. Smaczne, słodkie i kolorowe pomidory, który dostałam w hurtowej ilości od znajomego, sprawdziły się tutaj niesamowicie. Do tego wystarczy dobrej jakości oliwa, szalotka lub czerwona cebula- ta druga pięknie komponuje się kolorystycznie i garść ulubionych ziół. I nie bójmy się! Nie tylko bazylia świetnie komponuje się z pomidorami. Warto dodać świeży tymianek, rozmaryn czy natkę pietruszki. Dla mnie jest to najsmaczniejsza danie końca lata, a właściwie początku jesieni.
Składniki (na 2-3 porcje):
- 1 kg pomidorów: użyłam czerwonego, malinowego, dwóch żółtych oraz jednego zielonego
- 1/2 czerwonej cebulki
- dressing: 2 ząbki czosnku, garść świeżych ziół: bazylii, tymianku i rozmarynu, 3 łyżki oliwy z oliwek, sok z 1/2 limonki, 2 łyżki syropu klonowego
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy