Pyszne, słodkie, wilgotne a przede wszystkim zdrowe muffiny to świetny pomysł na pierwsze lub drugie śniadanie. Nie ważne czy jesteś małym dzieckiem czy dorosłą osobą. Takie muffiny to idealny zastrzyk energii na cały dzień. W tym daniu każdy składnik jest równie istotny. Banany dodają słodyczy oraz idealnej konsystencji muffinom. Jogurt naturalny powoduje, iż ciasto jest odpowiednio wilgotne po upieczeniu, ponadto mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ są bogate w witaminy A i D czyli te, które odpowiadają za prawidłowe widzenie oraz wzmacniają układ odpornościowy człowieka. Witaminy A i D są rozpuszczalne w tłuszczach, stąd warto pamiętać o tym, by nie sięgać po produkty mleczne o znacznie obniżonej zawartości tłuszczu. Muffiny podałam z ciepłym mlekiem, to było idealne śniadanie.
Składniki (10-12 sztuk):
- 3 banany
- 80 gram masła
- 100 gram cukru
- 230 gram mąki (użyłam 100 gram mąki orkiszowej typ 2000 oraz 130 gram mąki owsianej)
- 130 gram jogurtu naturalnego (pamiętajmy by wybierać jogurt naturalny, który w swoim składzie zawiera jedynie mleko i kultury bakterii)
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub ziarenka z 1/2 laski wanilii
- opcjonalnie cukier puder do dekoracji
Smacznego, Klaudia.
Pyszne śniadanko, nie tylko dla dziecka :)
OdpowiedzUsuń