Do tej pory lepiłam pierogi jedynie z mamą. Zdarzało mi się oczywiście próbować lepić pierogi lecz zawsze coś było nie tak. Z pewnością moją zmorą było ciasto, na które nie miałam odpowiedniego przepisu. Jedni dodają jajka, inni śmietanę. Są Ci, którzy robią ciasto jedynie z mąki i wody, inni natomiast dodają całą masę składników, której nie da się spamiętać. Ufałam każdemu przepisowi i liczyłam, że to właśnie ten będzie dalej ze mną kroczył przez życie. Nic bardziej mylnego. Nadal uparcie szukałam i znalazłam To na odpowiednim cieście się dzisiaj skupimy, bo wiem jak wiele osób nadal poszukuje. Ciasto składa się z trzech składników: mąki, wody i rozpuszczonego masła. Jest idealnie plastyczne, świetnie się wałkuje, nie rwie się. Nie potrzebowałam nawet mąki do podsypywania stolnicy, a dzięki temu pierogi były bardzo delikatne. Nieskromnie przyznam, że narzeczony stwierdził, iż to jego najsmaczniejsze pierogi jakie jadł w życiu! Takie słowa to miód na moje uszy. Przepis na ciasto dodaję, by już nigdy mi nie umknął.
Pierogi z mięsem, które pozostało nam na przykład z gotowania rosołu, chyba każdy dobrze zna. W moim domu było to popularne i ulubione danie. Nigdy nie kupowaliśmy pierogów z mięsem bo te domowe zawsze były najlepsze. Farsz składa się głównie z mielonego mięsa drobiowego oraz białych warzyw z rosołu. Ugotowane pierogi polałam masłem tymiankowym. Było pysznie!
Składniki na ciasto (na około 50 średnich pierogów):
- 220 gram mąki pszennej
- 110 ml gorącej wody
- 40 gram rozpuszczonego masła
- 1/2 łyżeczki soli
Pierogi z mięsem (25 sztuk):
- 1/2 porcji ciasta z przepisu powyżej
- mięso z dwóch udek i dwóch skrzydełek kurczaka ugotowanych w rosole
- białe warzywa z rosołu: 1 pietruszka, ćwierć selera + kilka suszonych grzybów, jeśli używamy do rosołu
- sól i pieprz
- 1 biała cebula
- szczypta kuminu
- 2 łyżki oleju do gotowania
- 1 łyżka masła
- 1/3 szklanki rosołu
- do podania: masło tymiankowe*
Mam nadzieję, że przepis się przyda.
Smacznego, Klaudia.
*Masło tymiankowe: 4 łyżki masła rozpuszczam na wolnym ogniu z dodatkiem listków świeżego tymianku. W zależności im więcej tymianku dodamy, tym intensywniejszy smak będzie miało masło. Jeśli masło jest niesolone dobrze dodać do niego szczyptę soli.
Brak komentarzy