Konkurs zorganizowany przez markę Marwit zmobilizował mnie do eksperymentów z marchewką w roli głównej. Do tej pory była przeze mnie zapomniana, rzadko stanowiła główny składnik potraw i nie była zbyt często motywem przewodnim w moich daniach. Od dziś się to zmieni. To cudowne warzywo nadaje się zarówno do wytrawnych, jak i słodkich dań. Jej smak świetnie podkreślają takie przyprawy jak cynamon, gałka muszkatołowa czy chili lub kardamon.
Marchewkowe batony to świetny pomysł na lunch, który można zapakować na wynos. Batony są długo świeże a powoduje to dodatek marchewki, dzięki temu są bardziej wilgotne. Jest to niebanalna alternatywa dla popularnych batoników sklepowych, jednak o niebo zdrowsza. Orzechy nerkowca, włoskie, rodzynki i suszone śliwki to samo zdrowie. Dodatkowo w batonikach są płatki owsiane, które w ogóle nie są wyczuwalne. Tego typu przekąska to świetny sposób by przemycić do naszej diety odpowiednie składniki mineralne i witaminy, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jest to również idealne źródło ważnego w naszej diecie błonnika. Taki lunch świetnie wzmocni pracę naszego organizmu,, poprawi koncentrację oraz odżywi nasz mózg i pobudzi do działania.
Składniki (10 batoników, forma: 15cm x 10cm):
- 200 gram marchwi
- 3 rozgniecione banany
- 50 ml oleju rzepakowego lub rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego
- 80 gram mąki orkiszowej typ 2000
- 100 gram płatków owsianych pełnoziarnistych
- 80 gram orzechów nerkowca
- 50 gram orzechów włoskich
- 50 gram rodzynek
- 50 gram suszonych śliwek
- 4 łyżki miodu (użyłam akacjowego)
- 2 jaja
Wartość odżywcza całego dania
Wartość energetyczna: 2692 kcal
Białko: 56,7 g
Tłuszcze: 133,1 g
Węglowodany: 315,4 g
Błonnik: 34,6 g
Białko: 56,7 g
Tłuszcze: 133,1 g
Węglowodany: 315,4 g
Błonnik: 34,6 g
Wartość odżywcza jednej porcji
Wartość energetyczna: 270 kcal
Białko: 5,7 g
Tłuszcze: 13,3 g
Węglowodany: 31,5 g
Błonnik: 4 g
Białko: 5,7 g
Tłuszcze: 13,3 g
Węglowodany: 31,5 g
Błonnik: 4 g
*Puree z marchwi: 2 marchewki gotujemy w wodzie, odcedzamy i miksujemy blenderem na puree.
Genialne batoniki!
OdpowiedzUsuńA jakie pyszne! Idealne na wynos :)
Usuńmoglabym sie dowiedziec ile wazy jedno opakowanie Marwitek ? Z gory dziekuje :)
OdpowiedzUsuńJedno opakowanie waży 150 gram i są to już obrane marchewki.
UsuńPozdrawiam :)
Kolor mają fantastyczny, aż chce się jeść :)
OdpowiedzUsuńW smaku są jeszcze lepsze! :)
Usuńwygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)
Czy sok Marwit potrzebny do przepisu to ten jednodniowy?
OdpowiedzUsuńMoże być zarówno jednodniowy, jak i każdy inny :)
Usuń