Waniliowy ryż ugotowany na mleku z dodatkiem karmelizowanych owoców chodził za mną długo i tylko czekałam kiedy będzie okazja, by móc go przyrządzić. Okazja nastała wraz z pewnym pochmurnym, zimnym i deszczowym porankiem i wiedziałam, że na nic innego nie mam tak wielkiej ochoty jak właśnie na pyszny, kremowy ryż. Takie ciepłe i rozgrzewające śniadanie postawi na nogi każdego i sprawi, iż dzień stanie się piękniejszy mimo beznadziejnej pogody.
Sezon na śliwki trwa a ja lubię korzystać z tego co sezonowe. Dodatkowo usprawniają one procesy trawienne i są bogate w błonnik. Są ważnym elementem w diecie starszych i młodszych osób. Z kolei mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ to one są najbardziej wartościowymi produktami spożywczymi i są podstawą dobrze zbilansowanej diety bogatej w witaminy i minerały. Ponadto składniki odżywcze znajdujące się w mleku i przetworach mlecznych mają znaczący wpływ na kształtowanie się układu kostnego, jak i rozwój fizyczny oraz umysłowy.
 
Składniki (na 2 porcje):
  • 1/2 szklanki ryżu (użyłam Arborio)
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1 laska wanilii
  • 4 łyżki miodu (użyłam wielokwiatowego)
  • 300 gram śliwek węgierek
  • sok z 1 pomarańczy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
 
Ryż płuczemy w wodzie i zalewamy podaną ilością mleka. Wrzucamy do garnka z mlekiem laskę wanilii i gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż ryż całkowicie wchłonie płyn i stanie się miękki i kremowy. Pamiętajmy by często mieszać ryż, gdyż może się przypalić. Śliwki myjemy i kroimy na ćwiartki. Na patelni smażymy śliwki z dodatkiem dwóch łyżek miodu, soku i skórki z pomarańczy około 5-6 minut. Śliwki nie powinny się rozpaść. Ryż słodzimy miodem i podajemy z karmelizowanymi śliwkami.
 
Smacznego, Klaudia.
 

 




2 komentarze:

  1. uwielbiam ryż na mleku ze słodkimi dodatkami!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie jadłam ryżu na mleku...zawsze robiłam z jabłkami. Będę musiała wypróbować z śliwkami!

    Zapraszam do siebie ;-) www.make-life-green.blogspot.pl

    OdpowiedzUsuń