Ważną dla mnie zasadą w gotowaniu jest przygotowywanie potraw z sezonowych produktów. Bo nic innego lepiej nie wpływa na nasz organizm, jak właśnie produkty na które aktualnie jest sezon. Mamy wtedy większą pewność, że mniej jest w nich chemii i różnego rodzaju polepszaczy (wyglądu, smaku i zapachu). Ponadto mają wtedy najwięcej witamin i minerałów, niż te, które są przechowywane długo. W tym momencie mam na myśli dynię, która jest dostępna tylko o tej porze roku i tylko w tym momencie smakuje najlepiej. Nie wiem czy mam ochotę na dynię wiosną... jakoś mi nie pasuje. Natomiast jesienią uwielbiam dynię!
Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ zajmują ważne miejsce w żywieniu, przede wszystkim ze względu na swój urozmaicony skład chemiczny. Są one dobrym źródłem wysokowartościowych białek, łatwoprzyswajalnego tłuszczu, cukru, laktozy, ważnych dla organizmu soli mineralnych (wapń) oraz szeregu witamin i innych składników. Warto dbać o to, by znalazły się w naszej diecie każdego dnia. Składniki (6-7 słodkich bułek):
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej typ 2000 + 3 łyżki do rozczynu
- 25 gram świeżych drożdży
- 4 łyżki ciepłego mleka
- 1/3 szklanki maślanki
- 1 jajko
- 1/2 szklanka puree z dyni*
- 20 gram rozpuszczonego masła
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- duża szczypta cynamonu
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- do nadziewania: konfitura z pomarańczy lub domowy mus z pomarańczy**
- lukier: sok z 1/2 pomarańczy, skórka otarta z pomarańczy, 3/4 szklanki cukru pudru
Smacznego, Klaudia.
*Puree z dyni: 150 gram dyni umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i pieczemy przez 25-30 minut. Obieramy i miksujemy na puree.
**Mus z pomarańczy. Składniki: 2 pomarańcze i 3 łyżki miodu wielokwiatowego. Ocieram skórkę z pomarańczy, następnie je obieram i filetuję a z resztek wyciskam sok do miseczki. Na patelni karmelizuję filety z pomarańczy z dodatkiem miodu, skórki i soku z pomarańczy przez kilka minut. Kiedy płyn odparuje miksuję wszystko na gładki mus. Studzę.
Kocham dynie i wszystkie slodkosci z jej uzyciem!
OdpowiedzUsuńJa też! Niebawem na blogu będzie przepis na sernik z dynią, który upiekłam wczoraj i powiem szczerze, że jest przepyszny! :)
UsuńPozdrawiam :)
Tez uwielbiam dynię, ale jakoś w tym roku jeszcze sie nie złożyło kupic. Na szczęście dostepna jest do poznej jesiwni a nawet zimą
OdpowiedzUsuńCałe szczęście, chociaż ja nie ukrywam, że mi najbardziej smakuje dynia na początku jesieni i zazwyczaj wtedy wpadam w szał gotowania dyniowych potraw. Potem emocje opadają żeby znów z utęsknieniem czekać na kolejny sezon dyniowy :)
UsuńPozdrawiam i życzę wszystkiego najsmaczniejszego! :)