Proste, szybkie i lekkie danie idealne na obiad, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu. 

Składniki:
  • 200 gram piersi kurczaka
  • 250 gram brokuł, dzielimy na różyczki
  • 100 gram makaronu sojowego
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 bulwy kopru włoskiego
  • cebula dymka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 łyżki miodu/syropu klonowego/cukru trzcinowego
  • 2-3 cm imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych
 
Różyczki brokuł gotujemy w nieosolonej wodzie 8-9 minut, do tej samej wody na ostatnie 3 minuty gotowania wrzucamy makaron sojowy i odstawiamy, następnie odcedzamy całość. W woku rozgrzewamy olej z orzeszków ziemnych i dodajemy drobno posiekane: imbir, czosnek oraz papryczkę chili. Następnie pierś kurczaka kroimy w paski i wrzucamy do woku, niech się smaży kilka minut. W tym czasie kroimy koper włoski w paski i również wrzucamy na patelnię- potrzebuje on trochę czasu by zmięknąć. Całość dokładnie mieszamy. W miseczce mieszamy miód, sos sojowy oraz sok z limonki- wlewamy do woka, jeśli kurczak jest już całkowicie usmażony i dokładnie mieszamy. Smażymy całość kilka minut na dość dużym ogniu, dodajemy kukurydzę, brokuł oraz makaron. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku ewentualnie miodem bądź sosem sojowym. Przed podaniem posypujemy danie posiekaną dymką.
 
Smacznego, Klaudia.
 

 

Brak komentarzy