Odpowiednia dieta dla dzieci i młodzieży w wieku szkolnym jest niezwykle ważna, gdyż to ona pozwala na poprawienie koncentracji, lepszą pracę mózgu a co ważniejsze dobre samopoczucie malucha. Ponadto ucząc małe dziecko zdrowego odżywiania wpajamy mu pewne nawyki żywieniowe, które w przyszłości będą cennym fundamentem do tego jak będzie się odżywiało jako dorosły człowiek. To ważne. Marchewkowe drożdżówki z rodzynkami są niezwykle zdrowe, dodatek marchewki powoduje, iż długo są wilgotne- nawet do kilku dni. Świetnie nadają się na wynos.
Składniki:
- 250 gram marchwi
- 50 ml świeżego soku z marchwi marki Marwit
- 2 szklanki mąki orkiszowej typ 2000 + trochę do podsypania
- 50 ml maślanki
- 50 gram rozpuszczonego masła
- 30 gram drożdży
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 50 gram rodzynek
- polewa: 1/2 szklanki cukru pudru + 3 łyżki świeżego soku z marchwi marki Marwit
Składniki polewy dokładnie mieszamy by nie było grudek i polewamy nią chłodne już drożdżówki. Odstawiamy na kilka minut by polewa zastygła.
Smacznego, Klaudia.
*lub 1/2 szklanki puree z ugotowanej marchwi
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńtakie domowe drożdżówki to nie dość, że zdrowe to jeszcze jakie pyszne!
OdpowiedzUsuńWow, kolor jest boski! Uwielbiam takie słodkie bułeczki :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Ależ one mi się podobają! :)
OdpowiedzUsuńTen przepis jest wyjątkowo zaskakujący, a jednak genialny. Gratuluję pomysłowości ! :)
OdpowiedzUsuńwww.dziurawykociol.pl
Dziękuję bardzo i cieszę się, że się podoba :)
Usuń