Pyszny i piękny w swej barwie humus z burakiem. Zachwyca nie tylko wyglądem ale i smakiem. Lekko słodki, bardziej korzenny. Idealny! Kto nie jadł ten niech koniecznie biegnie do sklepu po garść cieciorki i małego buraka, by móc się cieszyć tym pysznym smakiem.
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 1 mały burak (upieczony w temperaturze 200 stopni przez godzinę)
- 2 łyżki pasty tahini
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- kilka łyżek wody
- pieprz
- dymka do posypania, pieczywo do podania, oliwa z oliwek do polania
Wszystkie składniki (prócz dymki i pieczywa :)) miksujemy w blenderze o wysokich obrotach. Jeśli pasta jest zbyt gęsta należy dolać trochę wody. Miksujemy do uzyskania gładkiej pasty. Możemy schłodzić w lodówce lub podawać od razu. Hummus przed podaniem polewamy oliwą z oliwek, posypujemy dymką i podajemy z ulubionym pieczywem lub warzywami.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy