Ciasta na kruchym spodzie

Mini serniczki na zimno na kruchym spodzie z malinową galaretką

08:00

Przepyszne mini serniczki to świetna, wiosenna propozycja na lekki i niezbyt słodki deser. Kruchy, ciasteczkowy spód, delikatna jak chmurka masa serowa oraz galaretka z malinami i granatem a całość uwieńczona świeżymi owocami. Przesmaczny deser, który z pewnością zachwyci gości lub domowników. Do wykonania deseru potrzebne będą obręcze cukiernicze lub jeśli nie macie obręczy cukierniczych wykorzystajcie małą tortownicę. Wówczas deser stanie się bardziej podzielny.

Składniki (na 4 obręcze cukiernicze, które układamy na desce wyłożonej papierem do pieczenia lub małą tortownicę o średnicy 16 cm):
Ciasteczkowy, kruchy spód:
  • 8-10 herbatników
  • 50 gram ciasteczek w białek czekoladzie np. WW
  • 30 gram rozpuszczonego masła
Masa serowa:
  • 200 gram chudego twarogu
  • 150 gram waniliowego serka homogenizowanego
  • 6 łyżek śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 5 listków żelatyny
Galaretka z owocami:
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej lub malinowej
  • 100 gram świeżych malin lub mrożonych
  • pestki z 1/2 granata
Dodatkowo:
  • świeże maliny i borówki
Kruchy spód
Herbatniki, ciastka i rozpuszczone masło miksuję w malakserze do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Obręcze lub tortownicę smaruję masłem a na ich dnie umieszczam ciasteczkowy spód mocno go przygniatając. Obręcze ze spodem umieszczam w lodówce na kilkanaście minut.

Masa serowa
Twaróg miksuję z serkiem waniliowym, połową śmietany i cukrem pudrem na gładką, kremową masę bez grudek w malakserze. Żelatynę zalewam wrzątkiem, odciskam nadmiar wody, podgrzewam i łączę z pozostałą śmietaną (patrz opis na opakowaniu żelatyny). Do masy serowej dodaję rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszam. Z lodówki wyciągam obręcze cukiernicze wraz z kruchym spodem i wlewam masę serową, dzieląc ją na równe części. Ponownie całość umieszczam w lodówce do stężenia.

Galaretka z owocami
Galaretkę zalewam wrzątkiem (350 ml, mniej niż jest napisane na opakowaniu). Mieszam i odstawiam. Maliny podgrzewam w garnku jeśli są mrożone. Kiedy galaretka osiągnie temperaturę pokojową dodaję do niej owoce i wylewam na masę stężałą już masę serową. Całość ponownie umieszczam w lodówce na 3-4 godziny lub całą noc. Tuż przed podaniem dekoruję świeżymi owocami.

Smacznego, Klaudia.



Zobacz także

4 komentarze

  1. pięknie się prezentują :) świetny deser! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Polecam zrobić, gdyż jest smaczny i lekki! :)

      Usuń
  2. A Czy mogę zrobić w foremka cy silikonowych

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem czy będzie możliwość ładnie je wyciągnąć, może lepiej zrobić w silikonowych foremkach i papilotkach papierowych? Albo w tortownicy?

      Usuń