Przepyszna sałatka z kaszą gryczaną paloną, gotowanymi szparagami, smażonym łososiem, suszonymi pomidorami i pestkami dyni. Idealna na lunch do pracy lub kolację.

Składniki (na 2 porcje):
  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej palonej suchej
  • 5-6 suszonych pomidorów w oleju
  • 7-8 zielonych szparagów
  • 100 gram filetu z łososia
  • 3 łyżki pestek dyni
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 łyżki oleju pozostałego z pomidorów suszonych
  • skórka otarta z połowy cytryny
Kaszę gotujemy w proporcji 1:2, na połowę szklanki kaszy przypada 1 szklanka wody, do momentu aż ta wchłonie płyn całkowicie. Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce i gotujemy w wodzie przez 3 minuty, tak by główki szparag wystawały znad powierzchni wody. Filet z łososia doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i skórką z cytryny. Smażymy filet po 2 minuty z każdej strony na patelni bez tłuszczu. Szparagi kroimy na mniejsze kawałki, suszone pomidory w paski a łososia w kostkę. Ugotowaną kaszę mieszamy z filetem, suszonymi pomidorami, szparagami, pestkami dyni, szczyptą soli i pieprzu oraz olejem.

Smacznego, Klaudia.



6 komentarzy:

  1. Sałatka wygląda rewelacyjnie. Szukałam czegoś lekkiego ze szparagami i znalazłam. I suszone pomidory... i kasza.... super połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również uwielbiam takie połączenia! Szczególnie dobrze sprawdzają się na lunch do pracy! Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Wygląda cudnie!
    Ja za gryczaną palona nie przepadam ale mój Mąż lubi więc taka sałatka w sam raz dla niego :)

    śliczne zdjęcia!
    pozdrawiam
    Kobiecemysli.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Sałatka wygląda wspaniale, ale zastanawiam się czym można by zastąpić kasze gryczaną paloną. Bardzo mi jej smak nie odpowiada :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak prawdę mówiąc świetnie sprawdzi się tutaj każda inna kasza lub ryż (super byłaby kasza bulgur lub kuskus w tym przepisie również). Proszę wypróbować :)

      Usuń