Kasza

Kasza jaglana smażona ze szpinakiem, cukinią i ziołami

08:30

Jeśli szukasz inspiracji na idealny lunch do pracy to jesteś w odpowiednim miejscu. Ugotowana a następnie smażona z warzywami kasza jaglana to jedno z tych dań, które najbardziej lubię zabierać do pracy. Jest smaczna, lekka a przy tym niebywale sycąca. Jest również zdrowo i niskokalorycznie, bo jak wiadomo kasza jaglana jest źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych, tak samo jak warzywa, które dodatkowo mają niską wartość kaloryczną.

Składniki (na 1 porcję):
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • garść świeżego szpinaku
  • 150 gram obranej cukinii
  • garść świeżej mięty i bazylii
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • pomidorki koktajlowe wedle uznania
  • łyżka oleju do smażenia
Na oleju smażę posiekaną szalotkę i czosnek. Dodaję pokrojoną w kostkę cukinię i smażę całość przez 3-4 minuty. Dodaję kaszę ugotowaną kaszę jaglaną i smażę do podgrzania kaszy. Do pozostałych składników dodaję szpinak oraz posiekane świeże zioła. Całość doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Na koniec smażenia dodaje pokrojone pomidorki koktajlowe. Danie smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Smacznego, Klaudia.



Zobacz także

0 komentarze